Prima victimă a acestui proces de restructurare va fi preşedintele IOR, germanul Ernst von Freyberg, numit în funcţie de către fostul papă Benedict al XVI, care după un mandat de 16 luni va fi înlocuit de francezul Jean-Baptiste de Franssu.
Cardinalul australian George Pell, desemnat de Papa Francisc în luna februarie a acestui an să se ocupe de noul secretariat al Economiei, a declarat că 'a venit timpul să ducem IOR într-o nouă fază de reformă cu o nouă conducere'. George Pell urmează să prezinte miercuri într-o conferinţă de presă 'noul cadru economic al Sfântului Scaun', însoţit de fostul şi viitorul preşedinte al IOR Ernst von Freyberg şi Jean-Baptiste de Franssu, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres.
Francezul Jean-Baptiste de Franssu, care va deveni laicul francez cu cel mai mare rang de la Vatican, a condus până acum o firmă de consiliere în domeniul fuziunilor şi achiziţiilor denumită 'Incipit' (începe în limba latină). Jean-Baptiste de Franssu a fost remarcat de apropiaţii Papei după ce a lucra benevol în cadrul comisiei însărcinată în vara lui 2013 să se ocupe de procesul de reformă economică demarat de Vatican.
Înlocuirea lui von Freyberg vine la o zi după ce IOR a anunţat că în 2013 profitul său net a scăzut până la 2,9 milioane de euro, de la 86,6 milioane de euro în 2012, în principal ca urmare a costurilor excepţionale legate de procesul de reformă. De asemenea, numărul total al clienţilor IOR a scăzut până la 15.495 de la 18.900 în 2012.