Meseria de barman este prea des socotită una ușoară. Un serviciu pe care poți să-l prestezi când ești student sau când vrei să faci niște bani în vacanțele de vară. Lucrurile, însă, nu sunt atât de simple când le privești din interior. Meseria de barman, chiar și atunci când o prestezi sezonier sau ca sa-ți suplimentezi veniturile, este una destul de solicitantă. Evident, atunci când o faci cum trebuie. Iată zece lucruri mai puțin știute despre barmanii profesioniști și totodată niște motive bune ca să privești această profesie cu mai multă considerație
1. Sunt momente când îi vezi că n-au pe nimeni de servit la bar. În momentele acelea ei nu sunt neapărat în pauză. Fișa postului pentru jobul de barman e ceva mai lungă și, pe lângă servitul clienților, barmanii mai trebuie să primească și comenzi de la ospătarii care servesc la masă, să le prepare, să se asigure că au tot timpul în bar ingredientele și băuturile necesare la îndemână și păstrate în condiții corespunzătoare, să facă curat în bar, să-și întrețină echipamentul (pahare, mixere, shakere, etc). Iar turele lor sunt adesea de 8-12 ore. De stat în picioare.
2. Viața lor chiar nu e o petrecere continuă. În filme, uneori așa pare. Însă barmanii sunt de fapt ca niște părinți la o petrecere de copii. Trebuie să rămână tot timpul atenți, vigilenți și să pară că se distrează laolaltă cu musafirii în timp ce fac pe gazdele pentru o gașcă foarte gălăgioasă și haotică. Iar când copii sunt în pat, părinții, dar și barmanii, trebuie să facă curat după musafiri.
3. Un barman bun trebuie să știe bine toate rețetele din meniu, însă trebuie să mai știe și să improvizeze cu succes atunci când clientul i-o cere. Iar clientul nu știe întotdeauna ce vrea. Și evident, cei mai mulți nehotărâți apar la orele de vârf când barmanul trebuie să prepare mai multe băuturi pe minut și să mai facă și conversație. Într-un mediu cu volumul dat tare.
4. În meseria aceasta ai mare nevoie să fii multi-tasking. Când îți faci un cocktail acasă, după rețetă, imaginează-ți că un barman profesionist trebuie să-l prepare „pe din-afară“ în timp ce mai face și alte lucruri la o oră de vârf: prepară o a doua băutură, ia o comandă de la ospătar, numără bani și dă rest și toate acestea în timp ce este fixat cu privirea sau apelat de alți 2-5 clienți.
5. Barmanii au de-a face cu o categorie de clienți foarte specială. Probabil cei mai haotici, dacă nu chiar dificili. Prin urmare ei și-ar dori de la clienții lor câteva lucruri: să știe ce vrea când au ajuns în fața barului, să nu zăbovească prea mult la bar dacă e aglomerat, să nu se răzgândeacă în mijlocul comenzii sau să nu ceară mai mult alcool în pahar sau mai puțină gheață (nu trebuie să pleci tot timpul de la premiza ca barmanul vrea să te fure. Să presupunem că vrea să-și facă treaba bine ca să mai vii o dată și ca să-i dai și un bacșiș). Evident, clienții lor nu vor ține minte regulile acestea.
6. Barmanii ar trebui să fie niște oameni prietenoși. Altfel nu și-ar fi ales meseria asta. Dacă îi vezi încruntați sau inaccesibili gândește-te la ce-am povestit mai sus. Și nu uita, venitul lor provine mai ales din bacșiuri. Iată un mod în care vă puteți împrieteni.
7. Barmanii comandă mai rar cocktailuri complicate atunci când sunt clienți. Au și curiozitate profesională, însă de cele mai multe ori preferă să lasă lucrurile simple, dintr-un soi de empatie profesională.
8. Unii barmani beau în timpul serviciului, însă cei mai mulți nu. Unele baruri chiar interzic asta barmanilor, altele se bazează pe bunul lor simț. Asta mai ales pentru că unii clienți tind să devină prietenoși și vor să „facă niște shoturi“ cu barmanul către sfârșitul petrecerii. Și nu prea poți să-i refuzi.
9. Barmanii nu-și amintesc tot timpul fețele clienților, însă nu vor uita niciodată un bacșiș bun.
10. Merită să ai încredere măcar o dată în gusturile barmanului și să-l lași să-ți prepare ce vrea el. Poți eventual să-i faci o sugestie scurtă despre ce-ți place să bei. Însă lasă-l să improvizeze. Sau să-ți prepare o băutură de care este mândru. N-ai mare lucru de pierdut. Și ai multe de învățat. Pentru că barmanii sunt, teoretic, niște băutori profesioniști.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www.theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.