În secolul XVII, cererea de zahăr în lume crescuse amețitor, iar fermierii din Caraibe produceau foarte multă melasă aparent inutilă. Lichidul acela negru și lipicios rămas după procesul de cristalizare al zahărului, era, de cele mai multe ori, aruncat în mare. Până într-o bună zi, când cineva a aflat că acest lichid amestecat cu apă și zahăr poate fermenta și astfel s-a născut romul.
Istoria consemnează faptul că romul era la începuturile sale o băutură foarte puternic alcoolizată și fermierii din Caraibe obișnuiau să spună că ar putea omorî și un drac. Pe de altă parte, era și foarte ieftină și ușor de produs, lucru care a contribuit la popularizarea sa în întreaga lume.
Dacă în secolele trecute era considerată o băutură mai degrabă vulgară, o dată cu trecerea timpului s-a rafinat, iar astăzi poți gusta romuri care au petrecut câteva decenii în butoaie de stejar și care te surprind plăcut prin gustul lor ușor dulceag și foarte aromat. Un rom îmbătrânit poate fi băut simplu sau cu puțină gheață, așa cum bei și un single malt de aceeași vârstă. Diferența fundamentală este că romul este mult, mult mai ieftin.
Iată 10 exemple greu de ignorat:
Brugal Gran Reserva. Acest rom dominican și-a petrecut cea mai mare parte din viață în butoaie de sherry aduse din Spania. Aroma dulceagă a vinului fortifiat este ușor detectabilă în miros, dar nu copleșește aromele de scorțișoră și vanilie specifice acestei licori. Este preferat mai ales de către băutorii de bourbon.
Zacapa Centenario (23 de ani). Un rom din Guatemala cu o aromă destul de puternică de ciocolată și o notă de cireșe maraschino în post gust. Compania producătoare se laudă că secretul calității acestui rom îl reprezintă spațiul de stocare a butoaielor de învechire, aflat la 2300 de metrii peste nivelul mării, la poalele unui munte din apropierea orașului Zacapa.
Pyrat XO. O băutură foarte aromată cu o notă distinctă de portocală care te duce cu gândul la un lichior. Este un blend produs în Guyana din romuri selectate din mai multe zone din Caraibe, majoritatea cu o vechime de 15 ani.
Mount Gay Extra Old. Un rom din Barbados cu un buchet foarte prietenos de arome, din care poți distinge foarte ușor menta. Are o textură uleioasă, dar foarte moale și prietenoasă și un post gust prelung, cu o urmă de fum.
Appleton Extra (12 ani). Este de fapt un amestec de licori cu vârste între 12 și 18 ani. Este considerat de multi specialiști cel mai bun rom învechit din Jamaica. Aromele sale sunt ușor spicy, cu note perceptibile de nuci și vanilie și o textură foarte cremoasă.
Abuelo (12 ani). Un rom panamez excelent, cu o dulceață aparte și un buchet bogat în care distingi coaja de portocală, tutun și cirese amare.
Dictador (20 de ani). Unul dintre cele mai apreciate romuri din lume, Dictador este produs în Columbia încă din secolul al 18-lea. Este un rom maturat în sistemul Solera, cu un corp mediu, textură mătăsoasă și arome de caramel, cafea și miere.
Diplomatico Reserva (12 ani). Un rom din Venezuela cu un buchet de arome extrem de bogat. Mirosul său în pahar este cu adevărat spectaculos: poți percepe note distincte de caramel, nuci și scorțișoară.
Flor de Cana (12 ani). Unul dintre cele mai premiate romuri din lume, cu distincții luate în majoritatea concursurilor importante ale industriei. Acest rom din Nicaragua are un gust cu multă personalitate, foarte fructat și ușor dulceag. Notele dominante sunt de migdale și vanilie.
Matusalem (23 de ani). Un rom de excepție, maturat în sistem solera, după o rețetă cubaneză veche de aproape două secole. Cupajul său este o explozie de arome fine (migdale, miere, vanilie) cu un post-gust surprinzător, ușor fructat și cu o notă de caramel dulce.
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro.
Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: theliquorstore.