Cel mai important lucru pentru fermieri este acordarea, în perioadele de maxim efort din cadrul ciclului de producție, a subvențiilor pentru agricultură, ne-a declarat Daniel Botănoiu, recent reinstalat în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii. Desemnat de ministrul Agriculturii, Petre Daea să coordoneze domeniul politicilor agricole, Daniel Botănoiu ne-a explicat că dezvoltarea agriculturii depinde de refacerea și extinderea sistemului de irigații. Totodată, oficialul MADR a anunţat demararea unui program de stimulare a producției vegetale, zootehnice și a acvaculturii prin înființarea unui credit de dezvoltare a afacerii cu garanții de stat. În perioada următoare, Ministerul Agriculturii pune bazele proiectul privind sprijinirea pentru angajarea tinerilor în agricultură, acvacultură și industria alimentară. Întrebat despre politica agricolă pentru perioada 2017-2020, Daniel Botănoiu a pus accent pe accelerarea programului de înființare a centrelor de colectare și procesare pentru legume/fructe și pentru unele produse de origine animală. „Am cerut eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate şi pentru utilaje agricole. Este nevoie de cadastrarea tuturor terenurilor agricole până în anul 2020. Trebuie revizuită legislația din agricultură privind achiziționarea terenurilor şi simplificarea procedurilor privind formele de sprijin din agricultură pe principiul „o singură cerere la o singură instituție“. Construim un sistem unitar de monitorizare a produselor intrate pe piața de consum care să facă posibilă eliminarea din „fașă“ a produselor contrafăcute sau neconforme care pot afecta sănătatea consumatorului“, a punctat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii.
Costurile de producție ar fi mai mici dacă fermierii ar avea asigurat capitalul financiar
Daniel Botănoiu recunoaşte că fermierii din sectorul vegetal au nevoie de subvenţii în perioada de producţie. „Avem 944.076 de beneficiari, ale căror costuri de producție ar fi mult mai scăzute dacă ar avea asigurat capitalul financiar de lucru în perioadele de maxim efort din cadrul ciclului de producție“, ne-a mai declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii. Oficialul MADR a menţionat că se discută de 9 miliarde de euro până în 2020, sumă asigurată din fonduri alocate României, bani ce se cuvin fermierilor și care trebuie puşi la dispoziția acestora cât mai simplu și într-un calendar riguros.
Cadastrarea terenurilor agricole este majoră pentru agricultura din România
Cadastrarea terenurilor agricole a fost un alt punct sensibil explicat de secretarul de stat din Ministerul Agriculturii. Daniel Botănoiu ne-a precizat că acest program are ca obiectiv înregistrarea sistematică a imobilelor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară la nivelul întregii ţări. „Cadastrarea terenurilor agricole este majoră pentru agricultura din România. Programul demarat la finalul anului 2015 cu un prim lot de 63 de comune, urmăreşte înregistrarea celor aproximativ 40 de milioane de imobile cuprinse pe teritoriul a peste 3.100 de unităţi administrativ-teritoriale. Valoarea proiectului este de 1,2 miliarde de euro. Fermierii sunt cei care vor profita cel mai mult de pe urma cadastrării generale, în contextul în care doar 11% dintre terenurile agricole din România erau înregistrate la începerea Programului“, ne-a răspuns oficialul MADR. Întabularea cu prioritate a terenurilor agricole din sectoarele cadastrale extravilane are rolul de a asigura implementarea noilor scheme de plăţi, prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăţi care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020.
Nevoia de investiţii
Refacerea şi extinderea sistemului de irigații din România necesită investiții de peste 1,35 miliarde euro și s-ar putea realiza din bani de la buget şi fonduri europene. Referitor la întrebările privind modernizarea sistemului de irigaţii şi costuri, Daniel Butănoiu a răspuns că sunt două programe aflate în diverse etape.
„Avem pe de o parte refacerea și extinderea sistemului de irigatii, care va avea ca efect reabilitarea infrastructurii principale, de la priza de apă până la stațiile de punere sub presiune, pentru 1.980.000 de hectare“, a subliniat oficialul MADR.
De acest program beneficiază peste 200.000 de utilizatori care dețin exploatații agricole în amenajările de îmbunătățiri funciare. În prima etapă a acestui program 2017—2020 vor fi reabilitate 40 de amenajări deservind o suprafață de 1,3 milioane hectare;
Al doilea program prezentat de oficialul MARD îl reprezintă modificarea legislaţiei existente astfel încât statul să asigure apa gratuită până la stația de punere sub presiune.