Joseph Serrousi a fost timp de cinci decenii un promotor al industriei uşoare româneşti şi membru fondator al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importantorilor din România (ANEIR) şi al Asociaţiei Investitorilor Străini din România. Prin afacerile sale a creat, de-a lungul timpului, peste 8.000 de locuri de muncă în fabricile din Odorheiul Secuiesc, Botoşani, Călăraşi şi Tulcea, contribuind cu peste două miliarde de euro la balanţa comercială a României, conform ANEIR.
Omul de afaceri s-a plasat anul trecut pe locul 149 în topul celor mai bogaţi români, realizat de Capital, cu o avere estimată la 36-38 mil. euro. Afacerile acestuia vor fi preluate de fiica sa, Nora Naomi, cea care în 2005 se stabilea la Bucureşti, după ce îşi vânduse casa din Londra.
„Regatul confecţiilor“
Grupul de firme J&R Enterprises, din care fac parte cele trei fabrici ale familiei Seroussi, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri totală de aproape 30 mil. euro, în scădere cu 12,2% faţă de anul anterior. Profitul generat de grup a fost de 11,6 mil. euro, în scădere cu 30% faţă de anul anterior, după ce una dintre fabricile din Odorheiul Secuiesc a intrat pe pierderi în 2017.
Cea mai importantă fabrică din portofoliul familiei Seroussi rămâne Norada din Odorheiu Secuiesc, care anul trecut a vândut articole textile în valoare de 13,7 mil. euro şi a adus acţionarilor un profit de 1,4 mil. euro. În aceeaşi localitate, omul de afaceri mai deţine şi fabrica Ikos Conf, care a avut anul trecut o cifră de afaceri de 8,4 mil. euro şi o pierdere netă de 0,3 mil. euro.
Fabrica Serconf din Botoşani a generat în 2017 o cifră de afaceri netă de 5,8 mil. euro şi un profit de 0,75 mil. euro.
Cele două fabrici din Harghita exportă anual către Europa circa 700.000 de costume bărbăteşti, iar unitatea de producţie din Botoşani circa 800.000 de pantaloni de bărbaţi şi femei, pentru branduri populare din Germania, Franţa şi ţările Nordice.
Grupul de firme controlate de Seroussi mai cuprindea două fabrici, Serca din Călăraşi şi TJR Industries din Tulcea. Serca a fost vândută, iar fabrica din Tulcea s-a închis.
Predarea ştafetei
Deşi se născuse în Sudan, copilărise în Canada şi avea o reşedinţă în Israel, Joseph Seroussi petrecea cam nouă luni pe an în România, ţara pe care a descoperit-o încă din perioada comunistă şi în jurul căreia au gravitat mai tot timpul afacerile sale, în care a investit peste 110 mil. euro. Seroussi a venit pentru prima dată în România la mijlocul anilor `60, într-o vizită de cercetare a pieţei: se ocupa pe atunci cu comerţul cu textile şi confecţii, activitate din care acumulase capitaluri importante. În 1974 şi-a deschis la Bucureşti un birou de reprezentare a firmelor sale din Canada; printre principalii săi furnizori regăsindu-se întreprinderile socialiste româneşti.
Pe fiica sa, Nora Seroussi, care s-a născut în Sudan, a copilărit în Ghana şi Canada şi a locuit la Londra, a convins-o să se mute în România în 2005. După ce, pe parcursul anilor `90, a lucrat ca freelancer în Beverly Hills şi Londra, unde organiza petreceri pentru corporaţii şi primării, ea a venit în România şi o perioadă s-a ocupat de organizarea prezentărilor de modă pentru firmele tatălui său şi de tot ceea ce înseamna imagine pentru marca Seroussi. În 2007, ea s-a căsătorit cu omul de afaceri Avi Chen şi au împreună un băiat. Treptat ea s-a implicat tot mai mult în dezvoltarea afacerilor Seroussi.