Bursa de la București nu reușește să crească semnificativ nici anul acesta în zona de lichiditate zilnică și la listări de companii importante. Situația este nefavorabilă companiilor mari deja prezente la BVB deoarece acționarii se trezesc de multe ori în imposibilitatea de a vinde pachete mai mari de acțiuni. Astfel se ajunge la situația în care se cere listarea pe piețe mai dezvoltate, acolo unde ar trebui să existe și investitori suficient de puternici pentru a achiziționa pachete de acțiuni de zeci de milioane de euro.
Problema afectează direct acționarii cu pachete semnificative de acțiuni, care nu găsesc modalități de vânzare totală sau parțială a titlurilor deținute. Inclusiv statul român este prezent în acționariatul unor companii mari, cu un număr important de acțiuni, dar din care nu poate decât foarte greu ieși. Exemplele cele mai la îndemână sunt Telekom România (fostul Romtelecom) și Rompetrol Rafinare. În timp ce la Romtelecom ar fi trebuit să asistăm la o listare a companiei, iar statul român să vândă prin ofertă publică inițială o parte din pachetul deținut, la Rompetrol încă se negociază modalitatea de vânzare a pachetului. Dacă piața ar fi fost la nivelul celei din Varșovia, unde lichiditatea zilnică se ridică la 200 milioane euro, ar fi fost mai ușor de găsit cumpărători interesați, pe când la noi totul trebuie negociat dinainte pentru a avea succes.
Se caută lichiditate
Evident, fiind vorba de statul român, negocierile trenează de mulți ani. Dar atunci când în acționariat sunt implicate fonduri de investiții sau investitori mari, soluțiile se găsesc mult mai repede. Fondul Proprietatea deține un pachet de 19% din acțiunile OMV Petrom, pachet pe care l-a primit de la statul român de la înființare. FP, care acum este deținut integral de persoane fizice și de companii private, caută de mai mult timp modalități de reducere a pachetului de la Petrom, acesta fiind și cea mai importantă deținere din portofoliu, reprezentând circa o treime din valoarea activului net.
Valoarea acțiunilor Petrom se ridică la peste 950 milioane euro, adică o sumă foarte mare. Chiar dacă ar fi vorba de vânzarea unui pachet mai mic, de 5% din capitalul Petrom, Fondul Proprietatea tot ar trebui să găseacă cumpărători pentru titluri în valoare de peste 200 milioane euro. Numai că pentru BVB este foarte greu să atragă ușor investiții atât de mari; se poate doar atunci când are loc o ofertă publică, dar direct pe piață nu. Lichiditatea medie zilnică a BVB din acest an este de 7,6 milioane euro, valoare care ne arată și dimensiunea investitorilor din piață.
Acesta este motivul pentru care Franklin Templeton, managerul Fondului Proprietatea, a anunțat că se dorește listarea OMV Petrom la Londra, acolo unde puterea investitorilor este mult mai mare. Informația referitoare la listare a apărut anul acesta în rapoartele managerului de fond, însă acum a fost introdusă și pe ordinea de zi a unei ședințe extraordinare a acționarilor Petrom, care va avea loc pe 22 septembrie.
Decizia aparține austriecilor
Acționarul majoritar al Petrom este compania austriacă OMV, care deține un pachet de 51,01% din acțiuni, iar decizia de listare la Londra va depinde de voința majoritarului. Informațiile venite de la Petrom arată însă că nu există motive pentru ca listarea să nu aibă loc, fiind văzută drept pozitivă pentru companie și pentru evaluarea din piață. „Susținem listarea secundară la Londra deoarece vedem beneficiile unui program de GDR-uri în ceea ce privește creșterea vizibilității pentru OMV Petrom și îmbunătățirea lichidității totale la tranzacționare”, spune Robert Lechner, purtător de cuvânt al OMV.
Cotația Petrom a suferit destul de serios în ședințele de tranzacționare afectate de criza din China, înregistrând o scădere de aproape 9% într-o singură zi. Deși a recuperat în următoarele ședințe, randamentul acțiunilor Petrom este negativ pentru acest an, cu un minus de aproximativ 14%. În cazul în care Petrom ar fi fost listată și la Londra, scăderea (provocată aproape exclusiv sentimentul negativ al investitorilor) ar fi putut fi mai redusă, în funcție de evoluția de pe piața engleză. Cel puțin așa speră brokerii și acționarii, acesta fiind unul dintre avantajele listării duale.
Nici șeful BVB, Ludwik Sobolewski, nu vede dezavantaje în listare Petrom la Londra. „Dacă listarea va avea loc, aceasta va fi cel mai probabil benefică pentru BVB și pentru piața de capital românească”, spune acesta. „În prezent, Petrom are un free-float scăzut și nu îndeplinește toate cele trei criterii luate în considerare pentru un posibil upgrade al României la statutul de piață emergentă”, adaugă Sobolewski, care speră că listarea secundară va majora semnificativ lichiditatea zilnică a Petrom.
Lichiditatea medie zilnică a Petrom la București este de ordinul a câteva milioane de lei, adică câteva sute de mii de euro, aferentă unui pachet tranzacționat real de mai puțin de 1%. Teoretic, pachetul liber la tranzacționare este de 6%, dar o mare parte este deținută de investitori instituționali, care păstrează acțiunile pe termen lung. Fondul Proprietatea intenționează să vândă circa 4% din titlurile Petrom (adică un sfert din pachetul deținut), o valoare suficientă pentru a majora semnificativ lichiditatea. Rămâne de văzut cum vor primi investitorii londonezi titlurile OMV Petrom.
200 milioane euro este valoarea pachetului de acțiuni Petrom pe care Fondul Proprietatea vrea să îl vândă
4,5 miliarde euro este capitalizarea OMV Petrom după căderea cotației din ultimele săptămâni
Susținem listarea secundară la Londra deoarece vedem beneficiile unui program de GDR-uri în ceea ce privește creșterea vizibilității pentru OMV Petrom. Robert Lechner, purtător de cuvânt al OMV