"Majoritatea persoanelor care au participat la sondaj consideră că atât ratele rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei cât şi cele pentru pasivele în valută ar putea fi menţinute pe 7 ianuarie. Politica monetară ar putea fi relaxată în 2016 numai prin reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei ale instituţiilor de credit la 6% în decembrie 2016 şi a celor pentru pasivele în valută la 12%. Cei mai mulţi dintre participanţii la sondaj estimează o dobândă de politică monetară constantă la 1,75% pe tot parcursul anului 2016", se arată în comunicatul AAFBR.
Analiştii estimează că anul 2017 ar putea aduce majorarea dobânzii de politică monetară la 2,5% în decembrie.
Pe de altă parte, procesul de convergenţă a cotelor de constituire a rezervelor minime obligatorii către standardele europene ar putea continua iar rezervele minime sunt estimate de cei mai mulţi participanţi la sondaj la 4% pentru lei şi 10% pentru valută la finalul anului 2017.
Banca Naţională a României a decis în data de 5 noiembrie 2015 menţinerea dobânzii de politică monetară la nivelul actual de 1,75% pe an. De asemenea, în şedinţa de politică monetară s-a hotărât păstrarea ratelor actuale ale rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută şi gestionarea adecvată a lichidităţii în sistemul bancar.
AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte peste 70 de profesionişti care activează în sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital, companii din economia reală. AGERPRES