“Este vorba despre Ordinul nr. 3841/2015 privind aprobarea modelului şi conţinutului formularului 088, care a fost modificat şi care a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016. Noul formular însoţeşte cererea 098 şi reprezintă o declaraţie pe proprie răspundere pentru evaluarea de către ANAF a "intenţiei şi a capacităţii de a desfăşura activităţi economice care implică operaţiuni din sfera TVA", explică Andreea Paul.
Conform spuselor sale, procedura de evaluare a ANAF a chestionarului completat din 18 întrebări de către agenţii economici este neclară, aşa că liberul arbitru al fiscului se poate transforma uşor în abuz. “Stranie mi se pare, totodată, solicitarea fiscului ca firmele care depăşesc plafonul de scutire a plăţii TVA de 220.000 lei şi urmează să devină plătitoare de TVA conform legii să li se solicite dovada că au intenţia şi capacitatea de a desfăşura activităţi economice. Însă şi atingerea acestui plafon este o dovadă”, mai spune prim-vicepreşedintele PNL.
În opinia sa, solicitarea de către ANAF a dovezilor legate de studii ale asociaților și administratorilor firmei, dar și a altor venituri obținute în afara firmei, este nejustificată.
Ea mai spune că excesiv birocrativă este şi recompletarea şi redepunerea dosarelor la fisc, odată cu orice modificare apare în organizarea firmei, oricât de mică, fie că e vorba de modificarea sediului sau a acţionarilor sau a administratorilor.
“Inutilă şi indiscretă pentru ANAF mi se pare şi solicitarea dovezii contractelor încheiate cu angajaţii firmei, o saccină care revine ANOFM şi nicidecum ANAF”, adaugă ea.
ANAF complică viaţa firmelor corecte şi deschide banda mai largă pentru evazionişti, mai spune Andreea Paul, mărturisind că pentru a lămuri aceste chestiuni a depus astăzi o interpelare parlamentară către ANAF prin care a cerut lămuriri şu corecţiile exceselor birocratice inutile.