Reptila Gecko Leopard (Eublepharis macularius), cunoscută şi sub denumirea de "leopardul deşertului", face parte din ordinul Squamata, din familia Gekkonidae şi din genul Eublepharis. Numele generic – Eublepharis – s-a format prin alăturarea cuvintelor greceşti "Eu" (adevărat) şi "blephar" (pleoapa), rezultatul făcând trimitere la faptul că şopârla Gecko Leopard are pleoape, similare omului, spre deosebire de alte reptile. Aceasta este nativă din ţări precum Irak, Iran, Afganistan, Pakistan şi din zona de nord-vest a Indiei.

Este o reptilă nocturnă, însă unele exemplare îşi pot modifica stilul de viaţă într-unul diurn dacă sunt ajutate de stăpânii lor. Este docilă, frumos colorată şi uşor de întreţinut, fapt care o transformă în alegerea perfectă pentru începători. Prietenoasă şi sociabilă, va permite uneori să fie atinsă. Este potrivită pentru familiile cu copii, cu condiţia ca aceştia să nu fie foarte mici.

Este o reptilă de talie mică, cu o lungime cuprinsă între 20 – 30 cm şi o greutate la maturitate ce variază între aproximativ 45 – 65 grame. Puii de Gecko Leopard, abia născuţi, au dimensiuni de 6-8 cm şi o greutate de aproximativ trei grame.

Coloritul galben-crem sau chiar verde este mai intens în mediul natural decât atunci când şopârla este crescută în captivitate. Are corpul presărat cu pete negre. În captivitate, coloritul, atât cel de fond, cât şi cel al petelor, poate varia considerabil (portocaliu, gri, albinos, amelanistic, dungat etc.). Pielea reptilei este groasă şi rezistentă. Şopârla are picioruşe scurte, care îi permit o deplasare rapidă. Prezenţa ghearelor face ca aceasta să nu se poată căţăra pe suprafeţe verticale ori netede, potrivit site-ului animale.ro.

O şopârlă Gecko Leopard, ca animal de companie, poate fi ţinută într-un terariu de sticlă de minim 40 litri. Pentru un grup de trei şopârle Gecko Leopard, între care doar una este indicat a fi mascul, este necesar un terariu de 80 litri. Pentru substratul terariului se pot folosi serveţele, hârtie de ambalaj, ziare, prosoape de hârtie, nisip, pietriş, cretă furajeră sau alte tipuri de substrat utilizate la amenajarea terariilor pentru reptile. Este esenţial ca terariul să fie împărţit în două zone: una caldă şi una rece. Prima zona poate fi încălzită cu ajutorul unei perne electrice, amplasate dedesubtul terariului, şi cu un bec situat deasupra vasului. În timpul zilei, în zona caldă este necesară o temperatura de 29 grade Celsius, iar în cea rece de 24 grade Celsius. Temperatura joacă un rol important în digestia acestei reptile. La lăsarea întunericului, temperatura din terariu trebuie menţinută în jurul valorii de 22 grade Celsius, dar nu mai puţin de 20 grade Celsius. Cât despre umiditate, aceasta este indicată între 25%-30%. Una-două cutii în care aceste şopârle se pot ascunde şi se pot juca nu trebuie să lipsească. Terariul trebuie amenajat având în vedere reconstituirea condiţiilor asemănătoare cu cele de care are parte în libertate.

În terariu trebuie să punem vasul cu apă de băut şi, eventual, cel cu calciu. În general, Gecko Leopard este insectivor. Alimentaţia este alcătuită din insecte şi diferite tipuri de viermi (viermi de făină, viermi de mătase etc.). Preferă greierii şi nu va refuza (periodic) rozătoare de talie mică, potrivit site-ului animalutul.ro.

Printre bolile întâlnite la reptila Gecko Leopard se află Gastoenteritis sau diaree, o boală cauzată de o infecţie din motive de igienă a terariului. Bolile osoase ale metabolismului le face din cauza lipsei calciului şi a vitaminei D. Anorexia poate fi cauzată de stres sau alte boli. Stomatita apare când reptila prezintă umflături în zona gurii. Pneumonia este cauzată de bacterii la plămâni. Criptosporidioza, cunoscută şi sub numele de Cripto, este o boală contagioasă de obicei fatală la Gecko Leopard dacă nu este detectată şi tratată, potrivit site-ului toateanimalele.ro

Durata de viaţă a acestor reptile este cuprinsă între 20 şi 25 de ani.

AGERPRES