”Încă din prima zi a mandatului meu, am făcut o comisie care să discute cele o mie de variante ale Legii Turismului, care nu s-a făcut de şase ani. Acum trebuie să facem ce nu s-a făcut, adică să luăm toată legislaţia, să vedem tot ce este anacronic, tot ce se bate cap în cap, tot ce ar trebui să fie dar nu este, să periem din nou toată legislaţia. Să luăm toate modelele la care s-a lucrat, să reţinem ce considerăm ce este bun. După aceasta, foarte repede, să o dezbatem cu reprezentanţii mediului privat”, a precizat, într-o conferinţă de specialitate, preşedintele ANT.

Legea voucherelor de vacanţă s-a blocat, în prezent, în emitenţi, dar şefa ANT apreciază că până la sfârşitul anului 2015 acestea vor putea fi puse la dispoziţia companiilor. ”Ceea ce încerc este să fac un ANT mult mai performant în a face munca necesară, şi cu tot respectul, nu o face mediul privat, adică de a lucra la o lege care să permită dezvoltarea sectorului”, a precizat Anca Pavel-Nedea. La nivel de strategie pe termen mediu dar şi lung, subiectul la care şefa de la ANT 'ţine foarte mult' este reactivarea unei şcoli de turism în România după modelul celor din ţările cu performanţe deosebite în turism.

”Înfiinţarea unei noi şcoli de turism la nivel naţional pe modelul de bune practici a unei şcoli de afară este într-o fază de mijloc. Este un proiect strategic. Avantajul este că avem implicarea Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă, cea care va fi de altfel beneficiara proiectului, iar ANT va fi partener. Insistenţele mele ţin de implicarea foarte activă a mediului privat în acest proiect, care este un partener strategic”, a mai spus Pavel-Nedea.

Un alt proiect pe termen mediu este şi cel realizat cu Institutul Naţional de Statistică (INS) privind o bază de date.”'Este foarte important ca Autoritatea Naţională pentru Turism să poată să ajungă să aibă, în timp, o bază statistică coerentă. O bază statistică coerentă pe baza cărora să se facă strategii coerente, sustenabile şi care să devină instrumente manageriale. Formularul hotelier trebuie clar îmbunătăţit. Nu este vina INS, toate se fac conform alocărilor financiare. Începând cu 2017, pentru că pentru 2016 deja s-a aprobat formularistica, INS va veni cu un raport de colectare care va fi completat de operatori mult mai aproape de nevoile pe care le are autoritatea şi industria”, a precizat preşedintele ANT. Conform şefei de la Turism, un alt proiect important în prezent este actualizarea softului de la IBM pe care funcţionează ANT.

”Cu toate că acest soft a fost demarat de pe vremea doamnei ministru Elena Udrea, el nu a fost folosit la parametrii săi şi vrem să implementăm modulul doi, cel care ţine de colectarea de date din industria de hospitality (ospitalităţii – nr.), care apoi să fie traduse în indicatori de eficienţă şi să conducă la decizii strategice fundamentale”, a mai spus Anca Pavel-Nedea. (Sursa: Agerpres)