Proiectul de OUG discutat marţi de guvern va obliga comercianţii care utilizează case de marcat să întocmească documente justificative pentru banii aduşi sau luaţi din magazine sau restaurante, astfel încât „organele de control să aibă la dispoziție instrumentele necesare pentru a identifica sumele care nu pot fi justificate prin documente conform legii”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Companiile vor fi obligate să asigure înregistrarea banilor personali deţinuţi de angajaţii unităţii într-un registru de bani personali „astfel încât, în cazul unui control, eventualele sume de bani în plus, să nu fie justificate ca fiind banii aparținând angajaților”, arată sursa citată.
De asemenea, se precizează că nu se mai pot înregistra sume în registrul de bani personali după ora începerii programului de lucru „tocmai pentru a evita înregistrarea bacșișului drept bani personali, pe măsura obținerii acestuia pe parcursul programului de lucru și evitarea astfel a fiscalizării”.
Acelaşi document prevede că „angajații, atunci când se află în incinta în care își desfășoară activitatea și în timpul programului de lucru, la solicitarea organelor de control, au obligația de a prezenta sumele de bani aflate asupra lor”.
Conform legislaţiei actuale, Antifrauda nu poate face percheziţii, neexistând nicio prevedere legală în acest sens. Despre acest subiect, Capital a scris detaliat aici:
Proiectul le oferă „organelor de control instrumentele necesare pentru a putea circumstanția sancțiunile pe care le aplică, astfel încât să nu apară interpretări eronate în aplicarea legii, cu consecințe nefaste în ceea ce privește activitatea operatorilor economici controlați”.
Sancțiunile vor fi aplicate gradual, în funcție de un prag de semnificație:
Avertisment dacă diferența constatată este de până 1% inclusiv dar nu mai mult de 100 lei inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului.
Amendă de la 2.000 lei la 5.000 lei dacă diferența este mai mare de 1% dar nu mai mult de 100 lei inclusiv.
Amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei dacă diferența constatată este cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei inclusiv, dar este mai mică de 1% inclusiv.
Amendă de la 15.000 lei la 20.000 lei și suspendarea pentru 30 de zile a activității începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni dacă diferența constatată este cuprinsă între 100 lei și 1.000 lei inclusiv, dar este mai mare de 1% din valoarea înregistrată în casa de marcat.
Amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei dacă diferența este mai mare de 1.000 lei, dar este mai mică de 1% inclusiv, din valoarea înregistrată în casa de marcat până la ora controlului.
Amendă de la 25.000 lei la 30.000 lei și suspendarea pentru 30 de zile a activității începând cu cea de-a doua abatere constatată într-un interval de 24 de luni dacă diferența constatată este mai mare de 1.000 lei și mai mare de 1%, din valoarea înregistrată în casa de marcat.
“Diferențierea sancțiunilor în cadrul celor trei paliere valorice în sumă fixă, respectiv sub 100 lei, între 100 lei și 1.000 lei, respectiv peste 1.000 lei, s-a realizat în funcție de ponderea valorică a diferențelor neînregistrate fiscal, față de valoarea totală înregistrată fiscal până la ora controlului”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.