Venezuela este una dintre cele mai corupte ţări din lume, iar capitala Caracas este este unul dintre cele mai periculoase oraşe din America Latină. Republica Bolivariană Venezuela, cum este cunoscută în mod oficial, este situată în extremitatea nord-vestică a continentului sudamerican, având o zonă de coastă de 2.813 Km. Venezuela are un subsol foarte bogat, în afară de rezervele de hidrocarburi găsite în Maracaibo şi regiunea orientală, ţara are, de asemenea, importante resurse miniere. În acest sens, şi o dată certificate rezerve de petrol din fâşia Orinoco, compus mai ales din petrol greu şi extragreu, ţara va avea cele mai mari rezerve mondiale de petrol: 316.000 milioane de barili, faţă de 260.000 milioane barili, rezervele confirmate ale Arabiei Saudite. În decembrie 2010, rezervele confirmate ale Venezuelei se ridicau la 296.500 milioane de barili (inclusiv centura de Est Orinoco), conform cifrelor de la Ministerul Energiei şi Petrolului, situând Venezuela pe primul loc în lume.
Rezervele de gaze sunt de cca. 200 miliarde picioare cubice şi cifra este în continuă creştere datorită faptului că exploatarea este în faza incipientă. Aceste cifre situează Venezuela pe primul loc printre ţările din America Latină, a opta la nivel mondial şi a şaptea intre ţările membre OPEC.
Venezuela este o țară care și-a mărit de patru ori populația în cincizeci de ani, de la doar 5 milioane in 1950, la 29,23 milioane de locuitori (iulie 2012). Conform World Factbook rata de crestere estimata pentru 2012, este de 1,55%. Această creștere spectaculoasă a populației, cu rate cumulative de 3,7%, în perioada 1950 – 1980 și 2,7% în anii '90, se explica prin exodul de imigranţi sosiţi în Venezuela. În 2011 rata de creştere a populaţiei a fost de 1,47%. Cu toate acestea, densitatea este foarte mică (31.7 locuitori pe km2). De cca. 9 ani Venezuela a devenit un exportator de migranție, în special persoane cu studii medii și superioare.PIB-ul pe cap de locuitora fost de 12.220 dolari în 2012.Rata şomajului a fost de 8,3% în 2012.
Securitate
Criminalitatea este deosebit de ridicată în oraşele mari, în special în Caracas, metropolă în care săptămânal se înregistrează cca. 30-40 de crime (în ţară peste 10.000 de crime anual). Tipuri de infracţiuni frecvente: ucideri, furturi, tâlhării, trafic cu droguri. Prin urmare, problema securității personale trebuie să fie luată în serios de oameni de afaceri şi de turişti, mai ales cei care nu cunosc țara, precum și faptul că respectarea anumitor reguli comportamentale de baza pot reduce semnificativ șansele de a avea un incident. La aeroport trebuie să fii foarte atent cu bagajele și pentru deplasarea prin oraș, este absolut esențial să se folosească liniile oficiale de taxi care operează în aeroport cu vehicule de tip camioneta negre, iar biletele pot fi achiziționate la casele de bilete aflate la ieşirea din aeroport. Dacă trebuie să faceți plimbari constante cu taxiul, ar trebui să închiriați unul dintre cele recomandate de către Ambasada. Evitați a merge pe jos pe stradă și folosirea ostentativa a obiectelor de îmbrăcăminte sau bijuteriilor. Camaşa şi cravata este potrivită pentru întâlnirile de afaceri. Încercați să purtați întotdeauna o mică sumă de bani. Prudența este regula generală care trebuie avută în vedere în orice contact care nu este de tip profesional.
Cetăţenii din Uniunea Europeană nu au nevoie de viză pentru a intra in Venezuela. În acest caz, viza se înlocuiește cu documentul DEX2, care este emis de către agențiile de turism și companiile de transport de pasageri autorizate de către Ministerul Turismului, pentru o perioadă de nouăzeci de zile, cu o singură intrare şi care nu poate fi prelungită peste perioada acordată.
În Venezuela există o comunitate românească de aprox. 400 de persoane, care au emigrat în această ţară în perioada regimului comunist şi de cetăţeni de etnie evreiască, originari din România, emigraţi în perioada celui de-al II-lea Razboi Mondial sau în perioada regimului comunist.
SURSA: mae.ro