În clipa de față, în economia Rusiei, rubla s-a stabilizat, iar inflația a scăzut de la un șocant 15.6% în 2015, la un 7.2%, ceea ce nu a fost doar o veste bună, dar a și dus marjele profiturilor mai jos.

Ce îngrijorează mai tare este că prețul țițeiului a mai crescut, dar nu suficient pentru a evita restructurarea economiei rusești. Asta va fi o lovitură grea: va fi nevoie de multă muncă, de reducerea cheltuielilor bugetare și va forța Rusia să-și caute alte surse de venit în locul speculațiilor pe mărfuri – sursa predilectă de venituri pentru grosul PIB-ului rus. Dacă petrolul va crește peste 60$ barilul, abia atunci va fi o veste bună pentru Rusia.  

 

Situația complicată din Rusia – o economie aparent muribundă, cu creștere modestă, o piață de acțiuni cu repetate derive și un set de date economice fundamentale contradictorii – se dovedește a fi, în mod ciudat, un teren fertil pentru obligațiunile din economiile emergente. Marjele scăzute de profit la nivel global și asseturile din piețele emergente au „hrănit” politicile de relaxare ale băncilor centrale, dintre care se remarcă, de departe, politica Rezervei Federale a SUA.

 

Impulsul dat de zona asseturilor investiționale, odată cu alți factori, construiește motive să credem că creșterea economică a Rusiei va intra pe teritoriul pozitiv, la începutul anului viitor.