"Uniunea cu mai multe monede s-a terminat. De aceea vom vedea cum Autoritatea Bancară Europeană se va muta fie la Paris, fie la Frankfurt", a declarat oficialul european.
Înfiinţată în 2011 ca reacţie la criza financiară globală, EBA operează ca un reglementator pan european care elaborează şi coordonează legislaţia în domeniul bancar la nivelul blocului comunitar.
Deşi nu s-a ajuns încă la o decizie formală cu privire la mutarea sediului EBA, alegerea Franţei sau a Germaniei ar risipi speranţele Italiei care ar dori transferul de la Londra la Milano.
În plus, după Brexit, BCE va putea să-şi impună şi politica în domeniul caselor de clearing, o poziţie pe care Marea Britanie a putut să o conteste până acum, ceea ce va diminua influenţa sectorului financiar londonez. "Puteţi fi siguri că BCE va insista asupra politicii sale privind locaţia (-operaţiunilor de clearing-). Nu mâine, nu în două săptămâni, dar acest lucru se va întâmpla în următorii doi ani", a mai spus oficialul făcând referire la politica potrivit căreia casele de clearing în euro ar trebui să aibă sediul în zona euro.
Casele de compensare îndeplinesc funcţia de contraparte centrală şi au drept rol principal garantarea obligaţiilor ambelor părţi asumate cu ocazia tranzacţiilor cu derivate. În acest fel, casele de compensare asigură securitatea operaţiunilor între vânzători şi cumpărători.
Anul trecut, Marea Britanie a contestat cu succes în faţa Tribunalului Uniunii Europene politica BCE potrivit căreia casele de compensare trebuie să fie amplasate în zona euro. Această victorie a permis Marii Britanii să evite situaţia în care o mare parte a operaţiunilor de clearing derulate pe platforma Clearnet a bursei de la Londra să fie transferate în Europa continentală.
AGERPRES