„Ponderea creditelor ipotecare a crescut de la 21% din creditele acordate gospodăriilor la peste 54% între 2008 şi 2017. Mai mult, eficienţa instrumentelor macroprudenţiale existente asupra ipotecilor este subminată de programul Prima Casă, care permite un grad de îndatorare de până la 95%. În plus, devreme ce majoritatea contractelor de credit ipotecar sunt cu dobânzi variabile, performanţa creditului şi ratele de default s-ar putea deteriora într-un mediu cu dobânzi în creştere“, se menţioneaz în raportul citat.
Banca Naţională a României (BNR) are la dispoziţie o serie de instrumente macroprudenţiale cu ajutorul cărora poate reduce din riscul asociat creditelor ipotecare.
FMI atrage atenţia că programul de creditare prin garanţii guvernamentale Prima Casă a crescut expunerea indirectă a sectorului bancare pe sectorul public.
Expunerea băncilor pe datoria suverană a României, mai exact împrumuturile acordate statului prin achiziţia de titluri de stat şi obligaţiuni guvernamentale, a crescut la circa 22% din totalul activelor bancare la nivelul anului 2016, comparativ cu un procent de 5%, corespondent anului 2008, ceea ce plasează România printre ţările cu cea mai mare expunere din Uniunea Europeană.
„Într-un mediu cu dobânzi în creştere, datoria suverană de lungă durată deţinută de multe bănci reprezintă o expunere puternică pe riscul dobânzilor“, spun autorii raportului.
Recent, şi Consiliul General al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială a recomandat Guvernului să evalueze oportunitatea recalibrării programului Prima Casă din punct de vedere social, prin revizuirea condiţiilor de accesare a acestui program, cu menţinerea unui grad de îndatorare sustenabil.
Programul de garanţii pentru credite Prima Casă a epuizat aproape jumătate din fondurile alocate pentru acest an în doar cinci luni de funcţionare. Beneficiarii garanţiilor încep să ia credite mai mari decât în anii trecuţi, potrivit datelor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).
În acest an au fost acordate deja 9.400 de credite Prima Casă, iar circa 700 de solicitări de garantare sunt în curs de acordare. Plafonul distribuit la începutul anului, în cuantum de 1,92 miliarde lei, a fost utilizat în proporţie de 49,61%, reprezentand 954,39 milioane lei.
Comparativ cu anul 2017, valoarea medie a garanţiilor acordate pentru creditele Prima Casă a înregistrat o creştere de 7%, de la 94,7 mii lei la 101,2 mii lei, iar ponderea imobilelor noi achiziţionate prin program a atins 60%.
“Aproape 70% din beneficiarii programului sunt tineri cu vârste între 25 şi 35 de ani, iar 12% au mai puţin de 25 de ani. De aproape zece ani, în fiecare zi, 65 de tineri sau familii s-au mutat în primele lor case” a declarat Alexandru Petrescu, directorul general al fondului de garantare.
În primele cinci luni ale anului 2018, şase din zece beneficiari ai programului Prima Casă au ales achiziţionarea unei locuinţe cu două camere, în timp ce locuinţele cu trei camere ocupă locul al doilea în preferinţele beneficiarilor, cu o pondere de aproximativ 30%.
În topul judeţelor cu cele mai multe locuinţe achiziţionate prin program se situează zona Bucureşti – Ilfov (peste 3.500 de locuinţe), urmată de Braşov (circa 700 de locuinţe) şi, la distanţă mică, de Iaşi şi Cluj.
Cele aproape două miliarde de lei alocate în acest an au fost împărţite la 15 bănci participante, după noi reguli. Plafonul de garanţii aprobat de Ministerul Finanţelor Publice pentru acest an este cu 20% mai mic faţă de cel din 2017.