Azamat Zhangulov a precizat, în cadrul forumului energetic organizat de Institutul Aspen la București, că strategia energeticp națională ar trebui să mai fie discutată, iar apo aprobată și implementată.
“Nu poţi discuta o strategie 10 ani, pentru că nimeni nu va crede în ea. Sperăm ca de data aceasta – şi poate suntem prea optimişti – această inspiraţie a Guvernului să ne ofere fundamentele pe care să mergem mai departe. Deoarece dacă nu se întâmplă nimic acum, nu se va mai întâmpla deloc”, a spus oficialul KMG Internațional.
Azamat Zhangulov a menționat că toate proiectele asumate de KMG prin memorandumul aprobat de Guvern au o durată de viaţă și ar trebui să fie începute anul viitor.
„Deoarece vorbim despre proiecte gândite în urmă cu 3-5 ani, nu vor mai putea fi aceleaşi peste 3 ani. De aceea sperăm ca aceste proiecte pe care le-am gândit să poată începe anul viitor”, a spus Azamat Zhangulov.
România, poarta de intrare a companiilor asiatice în Europa
“Credem de asemenea că va exista o legătură mai puternică între proiectele de energie şi cele de trazit, deoarece energia poate merge alături de produsele din Europa către Asia şi Portul Mării Negre. Iar aceasta, în opinia noastră, este partea cea mai promiţătoare a acestei dezvoltări. Dacă vor exista aceste fluxuri – şi dl Geoană (Mircea Geoană, președintele Aspen) spunea că 60% dintre bunuri vor fi produse în Asia şi vor fi necesare fluxuri – atunci România, din punctul meu de vedere, poate fi o poartă de intrare din Asia spre Europa. Dar există şi aici competiţie. Şi, ţinând cont de această competiţie, discuţiile trebuie să înceteze şi să înceapă implementarea. Există porturi promiţătoare în România, dar sunt câteva şi în alte ţări şi, dacă vom discuta strategia, va rămâne la stadiul de promisiune. Sperăm ca stabilirea acestor aspecte să se întâmple cât mai curând, iar noi să fim parte a acestui succes şi nu parte a unei promisiuni”, a mai spus oficialul KMG Internațional.
80% din petrolul brut din Europa este importat
Oficialul KMG Internațional a explicat și faptul că Europa este dependentă în proporție de aproape 80% de importurile de țiței din Rusia, ţările de la Marea Caspică şi state din Orientul Mijolociu.
“Dacă ne referim la dependenţa UE de petrol, ea este încă mare. Astăzi, în jur de 80% din petrolul brut din Europa este importat în principal din Rusia, din ţările de la Marea Caspică şi alte ţări din Orientul Mijolociu”, a spus Azamat Zhangulov, precizând că în România, principalele importuri vin din Marea Neagră. “Nu importăm din alte regiuni decât poate foarte puţin”, a mai spus Azamat Zhangulov. KMG furnizează aproximativ 40% din importul României de petrol brut.
“Dacă astăzi Kazahstanul produce în jur de 80 milioane de tone de petrol&gaze – petrol brut şi ceva gaze – în viitorul apropiat vom avea o creştere de 20-30%, ca urmare a unui proiect pe termen lung care a început acum 10-15 ani şi care începe să intre pe flux. Mă refer la Kashagan şi TC oil şi alte câteva proiecte în jurul Mării Caspice. Este important să vedem cum aceste fluxuri de petrol brut vor fi distribuite. Iar aici, rolul regiunii Mării Negre, şi al României, este, desigur, foarte important şi ar putea deveni şi mai important deoarece dacă, spre exemplu, astăzi exporturile din Kazahstan către piaţa regiunii Mării Negre sunt de 60 milioane de tone, în cinci ani vor ajunge probabil la 80 milioane tone, pe fondul producţiei câmpurilor de ţiţei din Kazahstan şi a capacităţii de producţie în conductele din Marea Caspică. Mă refer la CPC, deoarece extinderea CPC este aproape finalizată în Kazahstan şi alte proiecte precum TC Oil s-au dezvoltat, astfel încât vor ajunge pe flux foarte curând”, a spus Azamat Zhangulov.