Banca Mondială crede că aceasta se va produce datorită redresării consumului intern, a majorării investiţiilor şi a exporturilor, se arată într-un raport publicat marţi de instituţie, citat de Reuters. 

Instituţia previziona anterior o creştere de 3% anul viitor în regiunea alcătuită din Serbia, Albania, Kosovo, Bosnia, Macedonia şi Muntenegru – care desfăşoară negocieri în vederea aderării lor la Uniunea Europeană. 

Pentru acest an, Banca Mondială a îmbunătăţit uşor estimările de creştere în regiune, de la 2,6% la 2,7%, dar a avertizat că: "Avansul redus al UE, incertitudinile privind implicaţiile ieşirii Marii Britanii din UE (Brexit), slăbiciunea continuă din Grecia, tensiunile politice din Turcia şi criza refugiaţilor vor continua să afecteze perspectivele de creştere". 

În ciuda acestor temeri, Banca Mondială a revizuit în creştere estimările privind Serbia, cea mai mare economie din Balcanii de Vest. Anul acesta PIB-ul Serbiei ar urma să înregistreze un avans de 2,5%, faţă de 1,8% previzionat anterior. În schimb, a fost redusă prognoza pentru Macedonia, de la 3,7% la 2%, din cauza crizei politice interne, care afectează investiţiile. 

Creşterea economică în viitorul apropiat ar trebui să ducă la scăderea ratei şomajului în regiune, până la 20,3% în acest an, se arată în raportul publicat de Banca Mondială. Cu toate acestea, şomajul în rândul tinerilor rămâne la un nivel ridicat: 54,3% în Bosnia şi aproape 39% în Muntenegru.

AGERPRES