De asemenea, Banca Mondială şi-a îmbunătăţit şi prognozele pentru acest an, economia românească urmând să înregistreze un avans de 3,9%, cu 0,7 puncte procentuale mai mult decât estimările din luna iunie a anului trecut. De asemenea, prognozele pentru 2017 au fost şi ele îmbunătăţite cu 0,6 puncte procentuale, până la 4,1%.
Pe de altă parte, Banca Mondială estimează că regiunea Europa şi Asia Centrală, care include şi România, a înregistrat în 2015 o încetinire a ritmului de creştere până la 2,1%, de la 2,3% în 2014. Cu toate acestea ritmul de creştere ar urma să accelereze la 3% în 2016, ajutat de stabilizarea preţului petrolului, o contracţie mai mică a economiei ruseşti şi revenirea din Ucraina graţie programului de stabilizare convenit cu FMI.
Instituţia financiară internaţională susţine că o accelerare a ritmului de creştere va depinde de sprijinirea relansării investiţiilor, care rămân la un nivel inferior celor de dinaintea crizei. În multe ţări investiţiile publice sunt constrânse de spaţiul fiscal limitat iar investiţiile private sunt afectate de faptul că firmele se străduiesc să-şi rezolve problema datoriilor. În statele membre UE – Bulgaria şi România – investiţiile sunt sprijinite de fondurile structurale europene însă capacitatea de absorbţie rămâne o problemă.
"Deşi au fost înregistrate progrese în unele ţări, nivelul ridicat al creditelor bancare neperformante rămâne o sursă de îngrijorare pentru stabilitatea financiară în Albania, Bulgaria, România şi Serbia", apreciază Banca Mondială. De asemenea, Banca Mondială avertizează că un eventual declin cu un punct procentual al creşterii în Turcia ar reduce creşterea înregistrată de Bulgaria şi România cu 0,5 respectiv 0,2 puncte procentuale în următorii doi ani.
Pe ansamblu, Banca Mondială estimează că avansul economiei mondiale va fi de 2,9% în acest an, în loc de un avans de 3,3% cât preconiza în luna iunie 2015, fiind afectat de performanţele slabe ale marilor economii emergente. În plus, creşterea economiei mondiale în 2015 a fost mai mică decât estimările, iar activitatea economică a fost afectată de scăderea preţurilor la materii prime, schimburile comerciale şi fluxurile de capital modeste precum şi episoadele de volatilitate financiară. AGERPRES