Deşi în anul trecut economia mondială a afişat o serie de semne încurajatoare, creşterea a rămas în umbra 'Marii crize financiare', se arată în raport. BRI, considerată 'banca centrală a băncilor centrale', a subliniat îndeosebi contrastul dintre euforia care domneşte în momentul de faţă pe pieţele financiare şi slăbiciunea investiţiilor din economia reală, în timp ce perspectivele macroeconomice şi geopolitice rămân foarte incerte, potrivit aceleiași surse, citată de Agerpres. Politicile monetare conciliante duse de băncile centrale pentru a susţine relansarea au hrănit de fapt apetitul investitorilor pentru plasamentele cu risc.
Or, avertizează BRI, realitatea economică este cu totul alta. Procesul de stabilizare a finanţelor publice şi private din ţările cele mai afectate de criză încă nu s-a încheiat, iar vulnerabilităţile se acumulează în cele care au fost scutite, mai ales statele emergente care au beneficiat în ultimii ani de generozitatea creditelor ieftine.
Restabilirea durabilă a creşterii necesită politici focalizate, susţine BRI, care insistă pe necesitatea de a renunţa la a face din datorie motorul principal al creşterii. 'O busolă nouă este foarte necesară', a declarat în cadrul unei conferinţe telefonice Claudio Borio, şeful departamentului monetar şi economic al BRI, cu sediul la Basel (Elveţia).
Potrivit BRI, marja de manevră este foarte strânsă pentru ieşirea din crize cum a fost cea din 2007-2008, care a avut la origine o expansiune disproporţională a ciclului financiar, marcată mai ales prin dezvoltarea neobişnuită a sectorului creditelor şi a celui imobiliar. În acelaşi timp, eficacitatea măsurilor de relansare tradiţionale este diminuată de factori cum este în special acumularea datoriei.
În consecinţă, BRI preconizează concentrarea eforturilor asupra unei îmbunătăţiri a bilanţurilor şi asupra reformelor structurale, în locul stimulentelor bugetare şi monetare. 'Drumul riscă să fie unul lung', a menţionat Claudio Borio, care a atras pe de altă parte atenţia că redresarea economiei mondiale creează o 'oportunitate valoroasă ce nu trebuie risipită'.