Două treimi din băncile româneşti arată deschidere faţă de finanţarea unor noi dezvoltări imobiliare şi a achiziţiilor de proiecte generatoare de venituri, iar restul indică doar un interes minor. Majoritatea creditelor (77%) acordate de băncile locale în ultimele 12-18 luni au fost direcţionate către achiziţia de proprietăţi operaţionale, iar 23% către finanţarea de noi dezvoltări imobiliare.
„Reducerile de impozit și o piață a muncii favorabilă cresc încrederea consumatorilor, în timp ce băncile privesc cu optimism dezvoltarea lor în viitorul apropiat. Băncile din România au însă opinii diferite în legătură cu perspectivele portofoliilor de credite proprii și ale întregului sector bancar în următoarele 12 – 18 luni. În timp ce majoritatea respondenților prognozează o creștere în dimensiunea portofoliului propriu precum și al întregului sector bancar, unele bănci sunt de părere că acesta va arăta o ușoară diminuare. Răspunsurile sugerează că, bazându-se pe economia în curs de redresare, majoritatea băncilor sunt încrezătoare în creșterea portofoliului de credite în viitorul apropriat, care se așteaptă să crească cu o rată de 3-4% pe an în următorii ani”, spune Ori Efraim, partener în cadrul KPMG în România.
În privinţa sectoarelor imobiliare pe care băncile româneşti preferă să acorde credite de dezvoltare, birourile sunt în fruntea listei, urmate de proiectele rezidenţiale, parcuri industrial-logistice, centre comerciale şi hoteluri.
Gradul de preînchiriere pe care creditorii îl cer înainte de acordarea împrumuturilor variază între 50% şi 65% pentru birouri, între 55% şi 75% pentru proiectele de retail şi între 70% şi 85% pentru cele industriale.
Pentru finanţarea proiectelor generatoare de venituri, băncile aşteaptă un raport loan-to-value (dintre valoarea creditului şi cea a garanţiilor constituite) de 65% pentru proprietăţi de birouri şi retail şi de 60% pentru parcurile industriale şi hoteluri. Pentru finanţarea unor noi proiecte imobiliare, băncile vor un raport loan-to-cost (dintre valoarea creditului şi cea a costului de construcţie) de 65% pentru birouri şi rezidenţial şi de 60% pentru retail, industrial şi hoteluri.