Gradul de îndatorare al companiilor româneşti le plasează în topul Uniunii Europene, chiar dacă puţine, circa 75.000, au credite la bănci. Multe societăţi au recurs la împrumuturi de la firmele mamă sau la credite comerciale, consecinţa fiind un grad ridicat de îndatorare raportat la capitalizare.
„Ceea ce le lipseşte companiilor nu este îndatorarea, adică acces la credite, ci capitalizarea, iar aici rolul pieţei de capital este crucial. O alternativă suplimentară ar fi fondurile de venture capital”, a spus Ionuţ Dumitru. Acesta a arătat că multe companii nu sunt bancabile din cauza altor datorii. Astfel din totalul firmelor din România, potrivit datelor oficiale de la Ministerul de Finanţe şi Registrul Comerţului, doar 630.000 fac raportări, iar dintre acestea 450.000 au activitate propriu-zisă şi doar 250.000 au profit.
Economiştii şefi ai principalelor bănci din România, prezenţi la dezbatere, au spus că există resurse pentru creditare, dar cererea din partea companiilor trebuie să fie solvabilă.
„Suntem îngrijoraţi de ritmul în care se deteriorează dinamica creditului în lei şi BNR rămâne fără instrumente de stimulare, eventual ar putea reduce rezervele minime obligatorii, la următoarea şedinţă”, a spus economistul şef al ING Bank Vlad Muscalu.