Vestea proastă este că vara a plecat de-a binelea și nopțile noastre vor fi de-acum din ce în ce mai lungi și mai reci. Vestea bună este că toamna aduce cu ea o mulțime de arome savuroase, fructe de sezon și condimente pe care merită să le sorbim pe îndelete în distilate bine meșteșugite sau în cocktailuri delicioase. Iată cinci dintre băuturile pe care vă sugerez să le degustați cât mai des în această perioadă:
Southern Comfort
Este un lichior făcut din fructe, condimente și whisky și a fost creat în secolul 19 de un barman din New Orleans care era nemulțumit de gustul whisky-ului pe care îl vindea. De altfel, pentru un ochi neantrenat, el poate fi ușor confundat cu whisky-ul atunci când este turnat într-un pahar transparent. Gustul cel mai pregnant de fruct este cel de piersică. Este folosit în multe cocktailuri cunoscute, mai ales, în barurile din America, Irlanda sau Noua Zeelanda. Numele cu care barmanii îl alintă este „SoCo“.
Lichior Silvoriu
Un lichior creat de Zetea după o rețetă proprie care include celebra țuică, un extract natural de prune și miere. Are un gust foarte bine echilibrat și o tărie bine integrată în buchetul de arome dominat de prunele bine coapte.
Dom Benedictine
Legenda spune că acest lichior din ierburi a fost inventat de călugării benedictini din abația Fecamp din Normandia. Însă, mult mai plauzibilă este varianta susținută de producători că lichiorul a fost inventat în secolul 19 de un negustor de vinuri din Fecamp. Are o aromă foarte subtilă de lavandă, cu note persistente de miere în gust.
Cidru
Este prin excelență o băutură de toamnă, la fel ca și mustul, deși îl poți bea cu plăcere tot timpul anului. Strămoșii noștri obișnuiau să mai facă, mai ales în zonele cu meri din belșug, însă obiceiul aproape că s-a pierdut. Iar astăzi, din păcate, mai greu găsești în magazine cidru produs în România. Vă recomand cidrul de mere sau de pere de la Brothers este produs într-un orăşel de lângă Glastonbury, încă din anul 1658. O afacere de familie, care este condusă astăzi de patru fraţi: Francis, Matthew, Jonathan și Daniel. Aceștia produc și astăzi un cidru natural, fără gluten, coloranți și acizi grași, cu o concentrație alcoolică de 5,5%.
Sherry
Fie că vorbim despre soiurile manzanilla sau fino care sunt mai slabe și au un gust ușor sărat, sunt dense și revigorante, fie despre amontillado, palo cortado sau oloroso, care au stat mai mult la oxidat și au un caracter mai complex, aceste vinuri merită băute în răcoarea umedă a serilor de toamnă. Bine răcite, alături de niște tapas sau o salată cu fructe de mare (cele seci) sau cu un desert (cele dulci, care conțin în compoziția lor și soiul Pedro Ximenez).