De 1 mai, vremea nu e întotdeauna prietenoasă, însă vacanța îi aduce pe oameni împreună, iar ei profită pe cât posibil de fiecare rază de soare ca să celebreze venirea primăverii. Aceste petreceri mai mult sau mai puțin organizate trebuie să fie însoțite de băuturi care rimează cu vremea de-afară. Iată o listă de cocktailuri răcoritoare pe care le puteți face relativ ușor, fie că sunteți acasă, fie într-o exrcursie la munte sau la mare.

Aperol Spritz

Aperolul este aperitivul perfect pentru o zi cu soare. Gustul dulce-amărui, concentrația alcoolică mică și versatilitatea aromelor sale fac din acest lichior ingredientul ideal pentru zeci de rețete delicioase și, în același timp, răcoritoare. În Italia, această băutură a devenit celebră deabia după Al Doilea Război Mondial, fiind consumată cu preponderență în nord. Cel mai frecvent îl găsești în combinație cu prosecco în Aperol Spritz, rețeta care i-a adus de altfel succesul fulminant din ultimii ani. Se spune că în regiunea Veneto, unde a fost inventată această rețetă, în intervalul dintre orele 6 și 9 seara (numit de italieni aperitivo) se consumă 1000 de spritz-uri pe minut. Popularitatea acestui cocktail este cu atât mai mare cu cât rețeta este cât se poate de simplu de preparat: la o parte de Aperol pui două părți de prosecco într-un pahar plin cu gheață, asezonat cu o felie de portocală și un strop de apă minerală.

Martini Royale

Un lichior la fel de popular, dar cu o tradiție mult mai îndelungată este Martini. Probabil cel mai cunoscut vermut din lume, nelipsit în orice bar, prezent în cocktailuri care au devenit deja celebre, cum este Manhattan (făcut cu whisky și un pic de bitter) sau Dry Martini (cu gin sau/și cu votcă). O combinație la modă acum, însă, este Martini Royale. Îl puteți face fie cu Martini Bianco, fie cu Rosato, o parte vermut pentru două părți de spumant. Pentru Martini Bianco trebuie sa adăugați lămâie și mentă, ca să echilibreze gustul dulceag al vermutului. Martini Rosato este un pic mai fructat si mai spicy decât celelalte vermuturi din aceeași familie și în Martini Royal poți să-i adaugi, pe lângă spumant, doar o felie de portocală.

Pimm’s Lemonade

În meniurile barurilor de pe la noi a apărut în sfârșit Pimm’s, un gin sling care se bea în Anglia de zeci de ani. O licoare obținută din gin cu esențe de fructe și plante care se bea cu apă tonică, ginger ale, limonadă sau spumant, lâmăie și mentă și care poate să vă fie un companion de nădejde în după-amiezele însorite. Merită să încercați un Pimm’s Lemonade și acasă: la o măsură de Pimm’s puneți două măsuri de limonadă făcută cu apă minerală și îndulcită cu miere, însă nu prea tare, pentru că are și Pimm’s-ul dulceața lui.

Hugo

Este croit după aceeași rețetă ca și Aperol Spritz. însă cu lichior de socS-a născut tot în Italia, dar în Nord, în Tirolul de sud. Când îl bei, te duce cu gândul la Mojito, pentru că e făcut cu mentă și lime. Însă aroma de soc mie îmi amintește de copilărie, mai exact de socata pe care bunica o făcea în fiecare primăvară. Nu uitați să adăugați în pahar alături de lichior , spumant și lime, câteva frunze de mentă. Rolul lor nu este doar decorativ.

Kir

Kirul este un cocktail franțuzesc făcut dintr-o măsură de lichior de coacăze negre și vin alb. Francezii îl beau ca un soi de aperitiv toamna cu Aligote sau cu un vin alb foarte sec provenit dintr-un soi mai puțin pretențios. Mulți confundă îndeobște rețeta tradițională cu Kirul Royal, nume pe care-l găsiți mult mai frecvent în meniurile restaurantelor.  Asta înseamnă că în loc de vin alb veți primi un spumant. De asemenea, unii barmani confundă lichiorul de coacăze negre (Crème de Cassis) cu cel de zmeură (Chambord) și el foarte des întâlnit prin baruri. Acela însă, preparat tot cu spumant, se numește Kir Imperial.

Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.