BCE (Banca Centrală Europeană) a anunţat într-un comunicat că, la şedinţa care a avut loc joi, Consiliul guvernatorilor a menţinut dobânda de politică monetară la nivelul zero, în timp ce dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%, iar dobânda la depozite, care se aplică băncilor ce stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore, a fost lăsată la minus 0,40%. 

"Consiliul guvernatorilor continuă să anticipeze menţinerea ratelor dobânzilor reprezentative ale BCE la nivelurile actuale sau la niveluri mai scăzute pe o perioada extinsă, care va depăşi cu mult orizontul achiziţiilor nete de active", se precizează în comunicatul BCE. 

"Cu privire la măsurile neconvenţionale de politică monetară, Consiliul guvernatorilor confirmă că se intenţionează efectuarea de achiziţii lunare de active în valoare de 80 de miliarde euro până la sfârşitul lunii martie 2017 sau ulterior, dacă va fi necesar, şi, în orice caz, până când Consiliul guvernatorilor va observa o ajustare susţinută a traiectoriei inflaţiei, în concordanţă cu obiectivul său privind inflaţia", se arată în comunicatul BCE. 

Prin menţinerea dobânzilor în teritoriul negativ şi tipărirea de bani pentru a cumpăra active, BCE speră să relanseze inflaţia şi creşterea economică în zona euro. Însă, aceste măsuri neconvenţionale sunt considerate insuficiente, astfel că analiştii se aşteaptă ca BCE să adopte noi stimulente. 

Atenţia analiştilor se va îndrepta spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Mario Draghi, programată să înceapă la ora 12:30 GMT, ocazie cu care preşedintele BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate astăzi. 

Banca Centrală Europeană (BCE) şi-a redus uşor estimările privind creşterea economică şi inflaţia înregistrată de zona euro în 2017, dar a îmbunătăţit prognozele privind creşterea economică înregistrată în acest an, a declarat recent preşedintele BCE, Mario Draghi, transmite Reuters.

Conform noilor estimări ale BCE, Produsul Intern Brut al zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 1,7% în acest an, pentru ca în 2017 şi 2018 ritmul de creştere să încetinească uşor la 1,6%. Comparativ, în luna iunie, BCE prognoza o creştere de 1,6% în acest an, urmată de un avans de 1,7% în 2017 şi 2018. 

În ceea ce priveşte inflaţia, BCE a lăsat nemodificată prognoza de inflaţie pentru acest an la 0,2%. Preţurile de consum ar urma apoi să crească până la 1,2% în 2017, un uşor declin faţă de creşterea de 1,3% prognozată de BCE în luna iunie. De peste trei ani, inflaţia în zona euro se situează sub ţinta de 2% avută în vedere de BCE, şi situaţia ar urma să se repete şi în următorii ani în condiţiile în care creşterea economică rămâne slabă iar rata şomajului rămâne în jurul nivelului de 10%. 

AGERPRES