În cele trei săptămâni care au trecut de la lansarea QE, BCE a făcut achiziţii de 41,016 miliarde de euro, în special obligaţiuni suverane ale statelor din zona euro.

În data de 9 martie, Banca Centrală Europeană (BCE) a demarat mult aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 de miliarde de euro, menit să redreseze economia zonei euro şi să evite riscul unei spirale deflaţioniste.

Spre deosebire, însă, de programele de relaxare cantitativă ale Rezervei Federale americane şi Băncii Angliei, programul similar demarat de BCE se va derula pe o piaţă unde o mare parte din obligaţiuni au randamente negative. Aceasta înseamnă că băncile centrale cumpără obligaţiuni de pe urma cărora se aşteaptă să înregistreze pierderi.

Luni, BCE a anunţat că până în 27 martie a realizat achiziţii de obligaţiuni ipotecare (covered bonds) în valoare de 62,86 miliarde de euro şi de titluri de valoare garantate cu active (ABS) de 4,65 miliarde de euro. Acest program a fost demarat anul trecut de Banca Centrală Europeană.

Unii analişti au sugerat că ar putea dificil pentru BCE să găsească suficiente obligaţiuni de cumpărat deoarece mulţi investitori nu sunt interesaţi de vânzarea bondurilor cu rating ridicat, în special obligaţiuni germane.

AGERPRES