"Banii rezultaţi din marea evaziune se duc în iahturi, vile în alte ţări, maşini, ceasuri scumpe. Niciodată nu îi găsim aici", a spus Biriş.
El a arătat cum instituţiile antifraudă ţintesc mai mult operaţiunile de mică anvergură şi le ocolesc pe cele de dimensiuni cu adevărat impresionante: "O importantă forţă de control s-a deplasat la Vama Veche, dar nu s-a oprit în port".
Avocatul a criticat şi măsurile fiscale adoptate de guvernanţi.
"În ultimii trei ani au mărit accize, au ţinut cursul valutar în mod artificial, au introdus impozite şi taxe – vreo 30, dar în tot acest timp încasările la buget nu au crescut", a menţionat Gabriel Biriş.
"După atâţia ani de la intrarea în UE nu suntem în stare să atragem fonduri europene. E scandalos. Bruxelles-ul dă bani românilor să facă autostrăzi, iar banii aceştia ar rămâne aici", a spus avocatul, subliniind importanţa neaccesării fondurilor în condiţiile în care studiile de fezabilitate sunt mereu modificate.
Referitor la recenta mărire a alocaţiei pentru copii, de la 42 la 84 lei pe lună, acesta crede că efectul va fi unul aproape inexistent.
"Avem nevoie de coerenţa, de măsuri care să ajute scopul pentru care sunt adoptate. Cum stimulăm natalitatea?" – s-a întrebat Biriş, menţionând că oameniicu venituri peste medie oricum nu aveau nevoie de această mărire.
"Ar fi mult mai important ca aceste ajutoare să fie ceva mai mari, semnificativ mai mari, astfel încât să facă diferenţa acolo unde e nevoie. Copiii de la sat pleacă din start cu un handicap, şansa lor de a face carieră, de a se dezvolta, e cu mult mai mică decât a celor de la oraş", a precizat Biriş.
El a făcut referire şi la un alt subiect fierbinte, exporturile de cherestea.
"E o crimă pe care o facem în fiecare zi. Am avut ocazia să merg cu elicopterul, de la Bucureşti la Bacău, apoi de la Cluj la Arad. E revoltător, se deşertifică zone. În timp ce noi vorbim acum, se continuă acest jaf. Cred că România ar trebui să interzică, pur şi simplu, defrişările", a punctat Gabriel Biriş.