„Mesajul băncilor naționale este explicativ. Inflația este posibil să rămână scăzută o bună perioadă de acum înainte, dacă ea nu crește în Europa și mesajul, sau dacă vreți să citiți un mesaj de la noi ar fi cam așa: trebuie să ne uităm atent la ce se întâmplă în Europa, ce fac țările cu care ne putem compara, Polonia, Ungaria, pentru că suntem, în mod evident, mai bine integrați în Uniunea Europeană”, a afirmat Mugur Isărescu.
În ceea ce privește potențialele cauze de abatere în sus a inflației de la traiectoria proiectată, acesta a menționat incertitudini privind politica fiscală și cea a veniturilor, respectiv conduita politicii fiscale și a celei a veniturilor, inclusiv în contextul recentelor inițiative legislative în sfera salarială și fiscală.
De asemenea, guvernatorul BNR a precizat că nu se pot face comparații între situația de acum a României și cea din 2008.
„Am văzut că se fac comparații cu 2008, că suntem în acceași situație cu 2008. Nu. Doi indicatori sunt clari deosebiți de 2008. Primul este deficitul de cont curent. În 2008 aveam un deficit de cont curent care se ducea în 2007-2008 spre 14%, deci acolo nu mai era câmp de lărgire. Cu alte cuvinte să fi vrut să faci importuri începeau limitele de finanțare, de credibilitate și așa mai departe. Acum deficitul de cont curent este undeva în jur de 2%. E tolerabil, ca să spunem așa”, a explicat Isărescu.
În opinia guvernatorului BNR, un alt doilea lucru deosebit este problema finanțării, „pe care o avem acum în condiții mult mai bune pentru că țara a progresat din acest punct de vedere”.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit prognoza de inflație pentru finalul acestui an la 1,6%, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în condițiile în care anterior estima un nivel al ratei inflației de 1,7%.
Pentru finalul anului 2018, BNR estimează o rată a inflației de 3,1%, de la 3,4% anterior, iar pentru primul trimestru din 2019 se așteaptă la o rată a inflației de 3,4%.
Potrivit BNR, reintrarea inflației anuale IPC în intervalul țintei este anticipată a avea loc în trimestrul IV din 2017.
La finalul anului 2017, BNR estimează o rată a inflației de 1,9% fără efectele directe ale reducerii cotei TVA și de 2,6% calculată la taxe constante.