Sumele ce vor putea fi accesate de români odată cu intrarea în vigoare a noului regulament se vor micșora substanțial, scrie digi24.ro.

Noul regulament se va aplica nu doar băncilor, ca fostul regulament, ci și "instituţiilor financiare nebancare (IFN – n.red.) persoane juridice române şi sucursalelor instituţiilor financiare străine, înscrise numai în Registrul general", se arată în regulament.

Conform noilor propuneri de norme ale BNR, nu va conta dacă bunul cumpărat va avea o valoare de piață mult mai mare decât creditul luat.

"La evaluarea capacității de rambursare a clientului, împrumutătorii iau în considerare predominant capacitatea acestuia de a genera venituri necesare rambursării creditului şi, doar ca element secundar, faptul că valoarea bunului imobil rezidențial depășește valoarea creditului sau perspectiva de creștere a valorii bunului imobil rezidențial în situaţia în care creditul este acordat în scopul construirii sau renovării respectivului bun imobil rezidențial", arată noul regulament.

"Împrumutătorii analizează capacitatea de rambursare a clienţilor pe baza unui nivel al veniturilor curente considerate eligibile de către împrumutători, care nu poate depăşi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", prevede actul normativ. Astfel, dacă salariul clientului se va dubla (va creşte cu 100%), acesta nu va putea să dubleze la rândul lui suma împrumutată, ci va primi cu maxim 20% mai mult.