Sumele declarate la 5 luni au fost de 117,81 milioane lei, autocompensările 28,46 milioane lei, diferenţele de încasat 89,35 milioane lei, încasările brute 45,56 milioane lei, iar încasările nete 30,21 milioane lei.

'Nerealizările cele mai substanţiale în ceea ce priveşte graficul de colectare a taxelor şi impozitelor, în primele cinci luni ale acestui an, sunt la TVA. Din datele prezentate reiese că programul de venituri din TVA a fost supradimensionat, nefiind acoperit cu resurse', a declarat Ilie Decă.

Din sumele nete de încasat de 89,35 milioane lei, s-au încasat 75,77 milioane lei, rămânând neacoperită diferenţa de 13,58 milioane lei, la un grad de conformare de 100%.

'O influenţă negativă în realizarea acestei surse la bugetul de stat a constituit-o şi numărul mare de DNOR-uri (decont negativ de TVA cu opţiune de rambursare – n.r.) depuse de unii agenţi economici, care nu îşi plătesc la scadenţă obligaţiile fiscale, aşteptând efectuarea de compensări', a precizat Decă.

De asemenea, în fundamentarea programului de încasări la bugetul general consolidat pentru AJFP Brăila nu s-a ţinut cont de specificul judeţului, care are o pondere agricolă substanţială, TVA la cereale fiind cu taxă inversă, iar sumele de rambursat societăţilor comerciale de profit agricol având o pondere mare.

AGERPRES