'Oficialii institutului au declarat că incertitudinea dinaintea votului a avut deja influenţe negative asupra poziţiei comerciale a Irlandei, mai mulţi indicatori importanţi arătând un declin al activităţilor legate de export. Economistul ESRI Kieran McQuinn a declarat că, în cazul în care voturile pentru Brexit vor ieşi câştigătoare, aproape sigur performanţele comerciale ale Irlandei 'se vor deteriora în continuare', necesitând o revizuire în scădere a previziunilor de creştere. În ceea ce priveşte amploarea acestora, în acest stadiu este foarte dificil de estimat, dar cu siguranţă vor avea ca rezultat o diminuare a acestora', menţionează sursa citată. 

Potrivit BPCE Dublin, comentariile economistului ESRI nu au făcut decât să întărească afirmaţiile ministrului irlandez al Cheltuielilor Publice, Pascal Donohoe, care subliniase potenţialul impactului negativ al unui vot anti-UE asupra previziunilor guvernamentale privind finanţele publice şi creşterea economiei. 

'Companiile din sectoarele de servicii şi de producţie din Irlanda au raportat o încetinire treptată a afacerilor de export, începând cu sfârşitul primului trimestru din 2016, datorită incertitudinii legate de Brexit şi de o asociată depreciere a lirei sterline. Moneda britanică a crescut vineri, 17 iunie a.c., datorită speculaţiilor făcute de traderi, ca urmare a uciderii parlamentarului pro-UE, Jo Cox, privind o modificare a echilibrului de opinie în cadrul referendumului', informează Biroul. 

McQuinn a spus că este dificil de a izola componenta Brexit de o slăbiciune generală a economiei mondiale, recunoscând în acelaşi timp ca esenţială perspectiva agravării globale. 

"În general, atunci când vezi o astfel de revizuire dramatică negativă a situaţiei comerţului mondial este doar o chestiune de timp înainte ca ea să aibă un impact asupra economiei irlandeze, având în vedere natura deschisă a acesteia", a spus McQuinn. 

În altă ordine de idei, el a atras atenţia asupra faptului că poate dura cel puţin până în 2019 pentru ca oferta de locuinţe să satisfacă nivelul cererii. Institutul opinează că piaţa irlandeză are nevoie de circa 25.000 de noi case/an, dar numai 17.500 vor fi gata probabil în acest an. 

'McQuinn a declarat că îmbunătăţirea ofertei de locuinţe din partea statului ar ajuta la atenuarea unora dintre tensiunile din piaţă şi ar fi compensată, de asemenea, de o scădere probabil rapidă a şomajului, având în vedere folosirea relativ intensivă a forţei de muncă în industria construcţiilor. Acest lucru ar spori riscul, destul de considerabil, al supraîncălzirii economiei', precizează BPCE Dublin. 

AGERPRES

Citiţi şi:

Ce va aduce referendumul pentru Brexit? Bursele şi lira sterlină cresc, dar marile companii se tem şi cer rămânerea în UE