Opera "Cuminenţenia Pământului" a fost realizată în 1907 şi alături de "Sărutul" sau "Rugăciunea" marchează cea mai apreciată perioadă de creaţie a lui Constantin Brâncuşi. Opera a fost cumpărată în 1911 de inginerul Gheorghe Romaşcu, ulteior lucrarea a fost confiscată abuziv în 1957 de conducerea comunistă a Muzeului de Artă şi retrocedată 51 de ani mai târziu, în 2012, în urma unui proces care s-a întins pe mai mulţi ani al familiei inginerului cu actualul Muzeu Naţional de Artă al României.
Sculptura a fost realizată în calcar crinoidal şi este evaluată la de 20 milioane de euro.
Proprietarii au acceptat să vândă către statul român sculptura "Cumințenia Pământului" pentru suma de 11 milioane de euro.
Guvernul a anunțat că va da 5 milioane de euro pentru cumpărarea operei de artă, iar Ministerul Culturii a lansat un apel către cetățenii români, din țară și din străinătate, să doneze bani pentru a se strânge, până la data de 30 septembrie, cei 6 milioane de euro câți mai sunt necesari.
"Este un apel către toată societatea pentru a sprijini această inițiativă, pentru ca acest nou mod de a acționa să devină valid, să devină puternic și să poată să funcționeze ca model și pentru achiziții", a declarat ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, într-o conferinţă de presă.
Cea mai importantă tranzacţie recentă a unei opere de Brâncuşi este adjudecarea, în 2009, la casa Christie's din Paris a sculpturii în lemn "Madame L.R.", pentru 26 de milioane de euro (fără comisioane şi taxe incluse). Cea mai recentă vânzare a unei opere de Brâncuşi, organizată tot la casa Christie's, însă la New York, în iunie 2014, s-a încheiat cu suma de 5,4 milioane de euro oferită pentru un simplu studiu în ghips al viitoarei capodopere "Sărutul", scrie presa europeană.