O sticlă de vin bun, pe care să o savurezi pe îndelete, sau o licoare maturată îndelung în butoaie de stejar care să te încălzească pe dinăuntru în scurtele, dar binecuvântatele episoade casnice, în care ai destulă liniște ca să poți să rămâi singur cu gândurile tale sau, dimpotrivă, depănînd amintiri în compania celor dragi. Așa îmi imaginez eu că trebuie să fie sărbătorile de iarnă.
O masă festivă, așa cum veți avea de Crăciun sau de Anul Nou, începe, evident, cu aperitivele. Bunicii sau părinții nostri obișnuiesc să bea un pahar de tărie înainte de masă. Ca să își pregătească stomacul, cum se spune. Sau ca să se binedispună. În cele mai multe cazuri este vorba despre o tărie făcută în casă, însoțită de povești despre cei trecuți, care au știu să păstreze tradiția și care au transmis din generație în generație licori bine ticluite și pregătite fix pentru ocazii ca acestea. Dacă nu aveți o astfel de băutură în casă puteți încerca o țuică de Zetea sau de Bucium. Vor fi, cu siguranță, pe gustul seniorilor și vor încânta și papilele celor mai tineri. În zilele noastre, o masă poată să înceapă și cu un whisky bun, cum este Laphroaig, preferatul prințului Charles, sau mai popularul Glenfiddich. În ultimii ani romul și-a găsit un public al lui și în România. Vă recomand să încercați Appleton, un rom jamaican cu tradiție îndelungată sau Matusalem, un rom cubanez net superior celor pe care obișnuiam să le găsim până acum câțiva ani în comerț. Aperitivul poate fi și un pahar de spumant, ceva mai răcoritor, îmbogățit sau nu cu un deget de lichior (Crème de Cassis, lichior de soc sau Aperol)
Masa continuă cu un vin bun. Mă gândesc că ar trebui să fie roșu și memorabil. Fie că este vorba despre un cupaj clasic din zona Dealul Mare cum este Red Artisan, un vin semnat de Aurelia Vișinescu, de un Montepulciano de Abruzzo, cu buchet foarte bogat și plăcut, sau chiar de o ediție specială, cum este Principesa Margareta, un vin creat de Ghislaine Guiraud, unul dintre cei mai importanți oenologi francezi, pentru Domeniul Coroanei Segarcea.
În fine, masa se poate încheia tot cu o licoare fină. Fie că este vorba despre o grappa maturată, despre un coniac bun, de Grand Champagne, fie de un brandy ceva mai elaborat, cum este celebrul Cardenal Mendoza sau de unul foarte vechi, cum este Jad (28 de ani), creație a cramei Paradis din Focșani.
Cu bule, dar nu orice bule
Și bineînțeles, pentru ultima noapte, cea dintre ani, n-ar fi rău să aveți la îndemână un spumant sau o șampanie. Eu cred că trebuie să aveți o sticlă de șampanie bună în frigider tot timpul anului, pentru că nu știi când vei avea ceva important de sărbătorit. Sfârșitul de an este inclus în această categorie “by default”. Recomandarea mea este să încercați ceva special de data asta și să nu vă mulțumiți cu spumantele foarte ieftine sau “carbogazoasele” care au invadat supermaketurile. Dacă vorbim despre șampanie, mă gândesc la Moet Brut Imperial, însă la fel de bine puteți alege un prosecco produs în celebra de-acum regiune Valdobbiadene (locul de naștere al acestui vin).
Vinuri bune și băuturi fine, sfaturi utile și rețete de cocktailuri puteți găsi pe www. theliquorstore.ro. Căutați-ne și pe pagina noastră de facebook: Theliquorstore.