Bucureştiul este unul dintre cele mai aglomerate oraşe din lume. Dintre cele 5,47 de milioane de autoturisme înmatriculate în România peste 1,25 de milioane sunt în Capitală. Zeci de accidente au loc în fiecare zi în Bucureşti, iar dacă ţinem cont că pentru acest an se estimează înmatricularea a jumătate de milion de automobile la mâna a doua, riscul producerii de accidente va creşte considerabil. Tocmai de aceea, montarea unei camere video pe automobilul personal a devenit obligatorie în rândul şoferilor. Deşi înregistrările făcute cu aceste camere video auto nu sunt acceptate în instanţă, deoarece nu sunt omologate, dacă şoferii implicaţi nu ajung la înţelegere amiabilă, atunci poliţiştii de la rutieră pot determina vinovăţia pe baza acestora. De asemenea, pentru anumiţi asigurători imaginile capturate pot fi suficiente pentru a despăgubi clienţii.
Cum alegi o cameră auto
Pe piaţa locală sunt disponibile zeci de modele de camere video auto în diferite configuraţii şi preţuri. Cele mai importante aspecte sunt unghiul de filmare, rezoluţia şi capacitatea de stocare. O cameră video auto trebuie să aibă un unghi larg de filmare pentru a surprinde şi evenimentele care au loc în părţile laterale. Un unghi ideal ar fi de 170 de grade, însă cele care au peste 130 de grade asigură o vizibilitate bună. Rezoluţia camerei este foarte importantă, aşadar nu vă uitaţi la camere care nu au cel puţin rezoluţie HD. La fel de important este ca aceasta să filmeze la calitate bună în condiţii slabe de iluminare. Cea mai bună recomandare în acest caz este să găsiţi clipuri video filmate de utilizatori şi postate pe internet. Cumpărați o cameră care să suprascrie în mod automat pe cardul de memorie în momentul în care este atinsă capacitatea maximă, astfel încât să nu stați de fiecare dată să ștergeți înregistrările. Pe un card de 32 de GB se stochează aproximativ şapte ore de filmare. La fel de important este să înceapă singură înregistrarea atunci când porniţi motorul automobilului şi să fie ușor de montat și demontat. Cele mai performante, dar şi mai scumpe camere includ un aşa-numit senzor G, care se activează în cazul unui impact şi salvează înregistrarea pe un fişier separat, pentru a evita suprascrierea. Pe camerele premium există un mod denumit Parking. Pentru ca această funcţie să fie activă, camera trebuie conectată direct la bateria automobilului. Camera filmează şi salvează doar dacă se mișcă ceva în imagine sau este activat senzorul G. Referitor la conectarea camerei direct la baterie acesta este recomandată, dacă optaţi să ţineţi permanent camera în suport. Altfel, este de evitat o cameră cu baterie, deoarece în zilele cu canicula aceasta se poate supraîncălzi şi ar rezulta dăunarea componentelor interne.
Interzise în unele ţări
Dacă plănuiţi să faceţi o călătorie cu maşina în vestul Europei trebuie să ţineţi cont că în anumite ţări aceste camere sunt interzise. Utilizatorii de camere video auto în Austria riscă o amendă de 15.000 de euro. În restul ţărilor din Europa, camerele pot fi utilizate, dar în Germania, Belgia, Portugalia, Suedia şi Elveţia, acestea nu pot fi folosite ca probă, în cazul unui accident. În Franţa, legislaţia spune că aceste camere nu trebuie să obstrucţioneze vederea şoferului, iar în Norvegia ecranul camerei nu trebuie să distragă atenţia şoferului. De asemenea, înregistrările pot fi folosite doar în scopuri personale.
Goluk T2
Rezoluție: Full HD, 1080p
Unghi lentilă: 150 grade
Capacitate maximă SD card: 64 GB
Temperatură depozitare: o° – 60°C
Altele: Distribuire pe canalele de social media
Preţ: 700 lei
Vico Marcus 4
Ecran: 2 inch
Rezoluție: XHD, 2.560 x 1.080 pixeli
Unghi lentilă: 160 grade
Capacitate maximă SD card: 64 GB
Temperatură depozitare: o° – 75°C
Altele: Sistem de avertizare la părăsirea benzii
Preţ: 950 lei
Mio MiVue 792
Ecran: 2,7 inch
Rezoluție: Full HD
Unghi lentilă: 140 grade
Capacitate maximă SD card: 128 GB
Temperatură depozitare: -10° – 60°C
Altele: Avertizare radare fixe
Preţ: 870 lei