Capital LIVE – Invitat Dragos Doros
Capital LIVE – Invitat Dragos Doros, fost presedinte al ANAF
Posted by capital.ro on Wednesday, April 5, 2017
Sunt greu de plătit taxele în România, din păcate. Nu la nivelul firmelor, pentru că ele depun declarațiile online, se plătește prin bancă. La nivelul persoanelor fizice, încă e o problemă cu dezvoltarea spațiului privat. Interacțiunea statului cu firmele mici care nu vor să interacționeze online e încă greoaie. E un lucru destul de curios și de amuzant, dar e real. 85% din declarațiile pe care trebuie să le depună la ANAF o firmă, se face online. Cu toate astea, anul trecut ne-am uitat și am văzut că în diverse județe din România și din București se depuneau pe hârtie. Sunt oameni de o anumită formație, de o anumită vârstă, din anumite regiuni geografice care vor să aibă o hârtie cu ștampilă pe ea. Deși am zis că prin lege declarația asta nu se mai primește decât la ghișeu.
Totul vine din sistemul informatic. Sistemul informatic al ANAF trebuie reformat. Anul ăsta se cumpără un nou sistem, dar el va fi pe o perioadă de test de 1-2 ani și apoi va intra în funcțiune. Sistemul informatic al ANAF-ului încă e problematic.
Dacă aș fi acum pus în situația de a alege o micro sau un PFA. (…) Dacă sunt independent, aș putea să mă gândesc între un micro și un PFA fără probleme. La micro problemele sunt simple, la PFA banii pe care ii încasez, în momentul în care achit taxele, intra in buzunarul meu, la micro daca sunt acționar, trebuie să aștept să închid situațiile financiare și să împart dividente.
Informatizarea totală este o reformă absolut necesară. Cât mai mult și cât mai repede. Isntituțiile statului trebuie să comunice între ele, bazele de date trebuie să comunice. In felul acesta se ușourează sarcinile administrative.
ANAF-ul merge într-o singură direcție. Aș fi vrut, dacă vreți, să se conecteze calea de marcat într-o lună. Atunci mica evaziune răspândită la industria horeca (… micile magazine de cartier) se va redresa semnificativ. Din păcate nu se poate așa de repede. Cultura aceasta a cavalerului pe cal alb care vine și schimbă tot într-o zi, nu e bună.
Uneori viteza nu e bună. Sigur că dacă vreți putem să facem împreună o listă de lucruri care trebuiau să fie făcute în ANAF de 10 ani și ar trebui făcute mâine. Dar trebuie făcute cu cap. Se lucrează greu. Deși cei 26.000 de oameni seamănă mult cu o armată civilă pentru că ei trebuie să îndeplinească o muncă grea, (…) ei duc o mare lipsă de proceduri, la ghișeu, informatice, care le-ar fi ușurat viața. Anul trecut ne-am concentrat pe lucruri d-astea care nu se văd.Să facem proceduri de ghișeu, ca cei din fața ghișeului să știe ce au de făcut.
O abordare individuală … e puțin nonsensic. Pentru aceeași infracțiune se aplică aceeași sancțiune. Nu pot să am abordări individuale pentru că nu mă lasă legea. Ba chiar este ilegal. Trebuie să ai aceeași lege pentru toată lumea. Diferența între evaziunea unei firme și a unui profesor nu e niciuna. Amândoi nu-și plătesc taxcele și trebuie sancționați.
Cheia în ANAF este informatizarea și lipsa de interacțiune. Lipsa de interacțiune este foarte bună pentru că nu se poate întâmpla decât după o procedură.