Noul premier, Dacian Cioloş a activat într-un fel ca un "ministru al Agriculturii" în cadrul Comisiei Europene.
"Este un profesionist, are un CV impresionant, o imagine bună la extern. A avut un portofoliu extrem de important, cel al Agriculturii, pe care l-a îndeplinit cu succes", a afirmat consultantul fiscal Alin Chitu, la Capital TV.
Ce este un tehnocrat şi ce şanse are el într-o funcţie de ministru?
"Nici eu nu am înţeles ce înseamnă technocrat. Un om din afara ministerului are nevoie de 6 luni până când învaţă ce se întâmplă acolo. Într-un mandate de un an, nu ştiu c ear putea face un om de bună credinţă şi cu expertiză în domeniul privat. Dar să-i urăm succes", a spus Chitu. El a adăugat că "politica se face cu politicieni, avem nevoie de politicieni capabili, nu de tehnocraţi care îşi asumă rolul de politicieni".
Ce moştenire lasă Guvernul Ponta
"Victor Ponta a îndurat multe, după o perioadă când s-a bucurat de o susţinere în Parlament cum probabil nu a avut niciun alt premier înainte de el. Şi-a asumat laurii politicii fiscal prin măsurile luate în acest ultim an. A diminuat taxele, lucru lăudabil din perspective contribuabililor, a societăţilor comerciale. Bugetul este echilibrat, dar pe baza investiţiilor scăzute şi a reducerii cheltuielilor cu dobânzile, în urma negocierilor cu FMI", a spus Alin Chitu.
Consultantul fiscal a menţionat însă că fostul guvern lasă şi nişte "mere otrăvite". Printre acestea, ordonanţa de urgenţă care prevede creşterea cu 10% a salariilor din sistemul public, decizie care ar putea afecta bugetul. "Ar fi 6 miliarde în plus. Cum la stat jumătate din sumă se întoarce prin mecanismele de impozitare, rezultă vreo 3 miliarde grosso-modo", a precizat Chitu.
El a subliniat că "putem să diminuăm taxele dacă mărim colectările" şi a amintit că în acest sens există un proiect de îmbunătăţire a sistemului, în valoare de 80 milioane de dolari, convenit cu Banca Mondială. Dar câştigătorii au fost anunţaţi cu întârziere, "abia după un an". De asemenea, în domeniul petrolifer, "aşteptăm de un an" să vedem cum vor fi impozitatţi agenţii economici, ce redevenţe vor fi aplicate, a arătat Alin Chitu, adăugând că totodată "nu avem norme la Codul Fiscal".
Consultantul fiscal consideră că "amânarea nu e bună pentru nimeni", punctând că din acest punct de vedere, "mi-e greu să cred că noul guvern va avea o misiune uşoară".
Pericolul construcţiilor nesigure
Prezent în emisiunea Capital TV, Nicuşor Dan, preşedinte de ONG, a menţionat că potrivit informaţiilor vehiculate în presă, "dispare Ministerul Dezvoltării", ale cărui atribuţii urmează să fie împărţite între ministerele de Transporturi şi Interne.
"Prin mătrăşirea acestui minister, i se acordă siguranţei construcţiilor o importanţă redusă, aşa cum i s-a dat tot timpul. Imobilele cu risc seismic pot genera o tragedie mult mai mare decât aceea întâmplată în urmă cu două săptămâni", a spus Nicuşor Dan. În ce priveşte eliberarea autorizaţiilor de construcţie, acesta apreciază că avem nevoie de un sistem performant, astfel încât "toată lumea să le ia în 30 de zile, dar să le ia pe bune".
Nicuşor Dan vrea mai multă transparenţă de la instituţii – "toate hotărârile judecătoreşti să fie publicate, primăriile să aibă obligaţia de a lucre online cu cetăţenii".