'Până în prezent, au fost evaluate şi au fost făcute rapoarte de selecţie finale, după contestaţii, pentru toate aceste submăsuri deschise pe parcursul anului trecut. Au fost un număr de 82 de contracte, plătite deja din PNDR 2014 – 2020, aferent anului 2015, cu o valoare de peste două milioane euro. Dacă adunăm şi proiectele preluate pe tranziţie din vechiul PNDR, unde, dacă nu mă înşel, s-au plătit în jur de 500 mii euro, aşadar peste 2,5 milioane euro au fost absorbiţi deja din fondul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală aferent ciclului financiar 2014 – 2020. Judeţul Caraş-Severin a avut cereri pe aproape toate submăsurile anul trecut', a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Reşiţa, directorul OJFIR Caraş-Severin, Nicolae Verindeanu.
Conform acestuia, printre altele, au fost trei cereri de finanţare depuse şi pe sprijinul premergător pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală, 101 cereri pentru pentru instalarea tinerilor fermieri, două cereri au fost depuse pentru investiţii în exploataţii agricole, 13 cereri de finanţare au fost pentru sprijin pentru activităţi neagricole.
Verindeanu a menţionat că, din păcate, pentru procesarea produselor pomicole nu au fost depuse altfel de cereri de finanţare. Nu au fost depuse cereri de finanţare pentru proiectele de apă şi canalizare, care se adresează localităţilor cu peste 2.000 de locuitori, având în vedere că în judeţul Caraş-Severin sunt puţine eligibile.
Pentru dezvoltarea fermelor mici, însă, au fost depuse 28 de cereri.
Pentru anul 2016, pe 28 aprilie au fost lansate primele sesiuni, pe investiţii în exploataţiile agricole, pentru care sunt disponibili 260 milioane euro, care sunt defalcaţi pe zonă montană – 40 milioane euro, ferme de familie – 10 milioane euro, precum şi sector zootehnic – 80 milioane euro şi sector vegetal – 140 milioane euro.
'Eu sper ca pe acest ciclu de finanţare oamenii se asocieze pe grupuri de producători şi să înţeleagă importanţa acestor fonduri şi să beneficieze de ele. Tot viitorul politicii agricole se bazează pe existenţa acestor grupuri de producători înfiinţate după ianuarie 2014, existând unele domenii de intervenţie deosebite, care pot contribui la ceea ce înseamnă organizarea producţiei fermierilor, cercetări mult mai bune şi mai ample pe ceea ce înseamnă piaţa de desfacere şi negocierea cu furnizorii de materie primă necesară desfăşurării activităţilor agricole. Mai mult decât atât, în acest fel, producătorii îşi pot planifica producţia astfel încât să o asigure tot anul, pentru a fi prezenţi pe piaţă în orice perioadă a anului', a explicat Nicolae Verindeanu.
Directorul OJFIR Caraş-Severin a anunţat că, în această săptămână, va avea o serie de întâlniri cu agricultorii din judeţ, pentru a încerca să-i impulsioneze în vederea înfiinţării grupurilor de producători.
AGERPRES