Această evoluţie plasează oraşul din vestul țării și nu Capitala pe primul loc într-un top al celor mai sigure destinații pentru o achiziție imobiliară. De fapt, cea mai mare „victimă” a ieftinirilor din ultimii ani a fost exact piața care a atins culmile „popularității” pe timp de boom, Capitala. Pentru cei care se gândesc să cumpere o locuință în scop investițional, luând în calcul o revânzare ulterioară, experiența perioadei de recesiune poate oferi o perspectivă interesantă.
Dintre marile orașe ale țării, cel mai puțin afectat de recesiune – prin prisma scăderilor de preț – a fost Timișoara, potrivit indicelui imobiliare.ro. Aici, valoarea medie cerută pentru apartamentele scoase la vânzare s-a diminuat cu 39,4% în ultimii șase ani, de la un prag maxim de 1.329 de euro pe metru pătrat (atins în iunie 2008), până la un nivel de 805 euro pe metru pătrat, consemnat la finele lui februarie 2014. La polul opus, cel mai mare declin, de circa 53%, a avut loc în Capitală, de la 2.264 de euro pe metru pătrat în martie 2008, până la 1.058 de euro pe metru pătrat. Scăderi mai reduse au fost consemnate în celelalte mari orașe ale țării, care au fost mai puțin „atinse” și de boom-ul imobiliar. Astfel, în Constanța, apartamentele s-au ieftinit cu circa 46,6%, de la 1.589 de euro pe metru pătrat (în iunie 2008), până la 849 de euro pe metru pătrat. În Brașov, prețurile au scăzut cu 43,5% în ultimii aproape șase ani, de la 1.475 de euro pe metru pătrat (prag atins în mai 2008), până la 833 de euro pe metru pătrat, la finele lui februarie 2014. În Cluj-Napoca, locuințele s-au devalorizat cu 42,6% în perioada menționată, până la un nivel de 862 de euro pe metru pătrat (față de 1.503 de euro pe metru pătrat în mai 2008).
În Timișoara, cele mai mici scăderi de prețuri au fost consemnate la apartamentele cu peste două camere. Astfel, locuințele cu trei camere s-au ieftinit în ultimii ani cu aproximativ 37% (de la 1.240 de euro până la 778 de euro pe metru pătrat), iar cele cu patru camere sau mai mult cu circa 38,5% (de la 1.174 euro la 722 de euro pe metru pătrat). Unitățile locative mai mici au consemnat însă un declin de peste 40%: 41% în cazul apartamentelor cu două camere (de la 1.368 de euro la 807 euro pe metru pătrat) și peste 45% pentru garsoniere (de la 1.536 de euro la 838 de euro pe metru pătrat).
În ultimii doi ani, prețurile cerute pentru apartamentele scoase la vânzare în orașul din vestul țării s-au menținut la un nivel relativ constant, în ușoară creștere în ultimele 12 luni, în ciuda oscilațiilor lunare (atât în plus, cât și în minus), arată indicele imobiliare.ro. Astfel, prețul mediu solicitat de proprietari la finele lunii februarie a acestui an – respectiv 805 euro pe metru pătrat util – este cu 2,3% mai ridicat decât în urmă cu 12 luni. Segmentul apartamentelor vechi a fost caracterizat de cea mai mare stabilitate: aici, prețul mediu cerut la ora actuală (792 de euro pe metru pătrat) este cu 1,9% mai ridicat decât la începutul anului trecut. Pe piața locuințelor noi, variațiile au fost mai semnificative; per ansamblu însă, prețul actual, de 883 de euro pe metru pătrat, este cu 6% mai mare decât în primele luni ale lui 2013.
O relativă stabilitate în ultimul an s-a resimțit şi în celelalte orașe mari din țară, unde prețurile au oscilat oarecum similar, indicele înregistrând în prezent valori cu aproximativ 2,5%-3% mai mici pe segmentul vechi, cu o singură excepție, Cluj-Napoca, unde prețurile apartamentelor vechi se mențin în continuare la un nivel ridicat, apropiat de cel înregistrat anul trecut. Pe segmentul apartamentelor noi, scăderile sunt cuprinse între 3% în Constanța și 10% în Cluj-Napoca. Capitala nu s-a abătut de la trend, aici, prețurile apartamentelor noi fiind cu 6,2% mai mici decât în urmă cu 12 luni, în vreme ce cele vechi s-au depreciate cu 2,8%.