Dacă majoritatea celor care aplică la Massachusetts Institute of Technology (MIT) stau cu inima cât un purice până primesc răspunsul, Casian Pătrăşcanu era mai mult ca sigur de admitere. El a fost remarcat drept „unul dintre cei mai talentați și promițători studenți dintr-una dintre cele mai competitive generații din istoria Institutului“, conform scrisorii de admitere.
Casian Pătrăşcanu, 19 ani, a fost pasionat de mic de matematică şi informatică. Primul concurs l-a câştigat în clasa a IV-a. Au urmat premii după premii: argint la „Romanian Masters of Informatics“, premiul doi la concursul „Cangurul Matematic“, aur la Olimpiada Națională de Informatică în 2011 și 2014, aur la Olimpiada Națională de Matematică în 2013, argint în 2009 și bronz în 2011, bronz la Olimpiada Balcanică de Informatică pentru Juniori în 2012. În timpul liceului, Pătrăşcanu preda elevilor de la Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București. Elev în clasa a XII-a, el îi ajuta pe cei mai buni elevi ai liceului, pregătindu-i pentru competițiile internaționale de informatică.
În vara anului 2014, Pătrăşcanu a primit două burse, una de la Universitatea Stanford, iar cealaltă de la Massachusetts Institute of Technology. Ca bursier al Universităţii Stanford, el a participat la programul „Investigations in Number Theory“, iar la MIT a câştigat concursul MIT Launch, alături de doi colegi americani. MIT Launch este un program în cadrul căruia, timp de patru săptămâni, participanții lucrează în echipe și învață cum să își construiască o afacere sub mentoratul coordonatorilor universităţii.
Proiectul câștigător s-a numit Dropwise. Cei trei tineri și-au dorit să atragă atenția asupra consumului de apă și conservarea rezervelor naturale. „Dropwise constă într-un dispozitiv care se atașează contorului de apă și transmite informații despre consumul în timp real pe telefonul inteligent. Poți afla de asemenea și ce economii de apă sunt făcute la nivel de comunitate“, explică Pătrăşcanu. MIT Launch a reunit 70 de studenți de top din toată lumea, grupați în 19 echipe. Anul următor, în 2015, elevul român a fost bursier al Societății Matematice din SUA și participant în programul I al Stanford University Mathematics Camp, o tabăra de matematică cu tradiție de peste 20 de ani, unde cei mai buni liceeni din lume își pot urma pasiunea pentru acest domeniu. Din toamna anului trecut, Pătrăşcanu este student al MIT şi îşi doreşte ca în vara acestui an să lucreze ca inginer software la o companie din Statele Unite. Obiectivele pe termen scurt ale lui Casian Pătrăşcanu sunt: să lucreze pentru o companie mare, la un proiect provocator, să înveţe lucruri noi şi să îşi folosească abilităţile la capacitate maximă. Oriunde îl va purta viaţa, tânărul student este hotârăt să se întoarcă în ţară. El vrea să pună bazele unei afaceri în domeniul IT, dar nu va renunţa nici la ideea de a preda.
Scurt CV
Massachusetts Institute of Technology, Ştiinţa Calculatoarelor
l Liceul Teoretic Internațional de Informatică din București
l Profesor asistent la Cygnus Computer
l Aptitudini: programare, algoritmi, algebra liniară, dezvoltare software, C++, Python, Ruby.