Dacă aplicăm un comision de încasare de 4 lei, unul similar de administrare şi doar 0,1% comisionul de retragere de la ATM, adică 2 lei pentru întreaga sumă, rezultă că, lunar, banca reţine cel puţin 10 lei dintr-un salariu de 2.000 lei. Câţi dintre cei care, în ziua de salariu, dau buzna la ATM să îşi scot toată suma ştiu cât îi costă această operaţiune?

Comisioanele de administrare, de retragere de la ATM, de interogare sold, dar şi de încasare erodează semnificativ veniturile posesorilor de carduri.  Este suficient să ai un card de debit şi nu mai trebuie să faci nimic pentru a plăti comisioanele aferente. Banca se serveşte singură, uneori chiar înaintea ta, prin comisionul de încasare. Totuşi, în ultima vreme, băncile par să conştientizeze imaginea şifonată cu care au ieşit din criză şi neîncrederea cu care le privesc clienţii şi au început să facă mici retuşuri în oferte.

Ce dau cu stânga, iau cu dreapta

Cea mai mare bancă din sistem, Banca Comercială Română (BCR), a decis, recent, să renunţe la două comisioane de bază pentru bancă, dar şi semnificative pentru clienţi, respectiv comisionul de interogare sold şi comisionul de retragere numerar la şi de la ATM-urile proprii. În plus, BCR a mai renunţat la o serie de comisioane aferente operaţiunilor care nu implică personal uman, însă, a făcut aproape prohibitive operaţiunile la ghişeu.

În acest moment, o retragere de la ghişeul băncii costă clientul 1% din suma retrasă, dar nu mai puţin de 15 lei/operaţiune. Prin comparaţie, la rivala BRD-Groupe Societe Generale, comisionul de retragere numerar de la ghişeu este de 0,5% din sumă, dar nu mai puţin de 5 lei. Banca francezilor menţine, însă, comisionul de retragere de numerar de la ATM-urile proprii, de 0,2% din suma retrasă, dar nu mai puţin de 90 de bani pe operaţiune. Şi a treia bancă din sistem după active, Banca Transilvania, aplică un comision semnificativ pentru retragerile de la ghişeu, respectiv 0,4% din sumă, minim 3,5 lei. Mai mult, pentru cardurile de debit MasterCard banca reţine comision şi pentru retragerile de la ATM-urile proprii, respectiv 0,1% din suma retrasă. În plus, şi BT menţine comisionul de interogare sold la ATM-urile proprii de 0,3 lei pe operaţiune. Cum menţionam anterior, un alt comision extrem de important, practicat de toate cele trei bănci menţionate, este comisionul de încasare a salariului în cont. La BCR şi la BRD comisionul este similar, de 4 lei pe operaţiune, pentru încasările din conturile altor bănci. BCR menţionează că nu percepe acest comision pentru salariaţii care transmit băncii IBAN-ul din care li se plăteşte salariul, dar câţi dintre clienţi ştiu şi fac acest lucru? Însă Banca Transilvania „conduce“ detaşat la acest capitol, având în vedere că taxează atât încasările din conturile altor bănci, cât şi pe cele din conturile proprii. Banca percepe un comision cuprins între 2,7 lei pentru sume mai mici de 50 de lei mici încasate din conturile altor bănci şi 18 lei pentru sume mai mari de 50.000 de lei. Pentru încasările intrabancare (din alte conturi deschise la BT), taxele sunt cuprinse între 1,5 şi 8 lei, pe aceleaşi tranşe valorice.

La toate acestea se adaugă şi comisionul de bază, cel de administrare a contului, care la BCR este de 4,5 lei pe lună, la BRD de 4,2 lei pe lună, în vreme ce Banca Transilvania nu percepe un astfel de comision.

Acestea plus comisionul de emitere a cardului sunt doar comisioanele care nu pot fi evitate sau pot fi evitate cu greu (de exemplu cel de interogare sold, dacă e ţinută o evidenţă foarte strictă, şi cel de retragere de la ATM dacă se plăteşte cu cardul la comercianţi sau online). Însă, dacă luăm în calcul şi comisioanele percepute de bănci pentru retragerile sau interogările de sold la ATM-urile altor bănci, sau comisionul de reînnoire a cardului pierdut, extrase de cont şi alte operaţiuni, costurile aferente cardului sunt mult mai mari.