Efectele naționalizării contribuțiilor la pilonul II de pensii au fost analizate, alături de alte scenarii, într-un studiu din 2012 al Expert Forum. În graficul de mai jos se vede cum ar urma să evolueze rata de înlocuire a salariului prin pensie dacă legislația actuală este păstrata (Scenariul 1), respectiv dacă pilonul II de pensii este confiscat de către stat.
Conform acestuia, pensiile în plată după 2032 vor fi mai mici cu o treime în cazul naționalizării, față de scenariul de bază. Dacă nimic nu se schimbă, atunci, prin 2040, pensia totală pe care ar urma să o primească un cetățean, atât din sistemul public, cât și din contribuțiile la pilonul II, va reprezenta aproximativ 26% din salariu. Dacă pilonul II se confiscă, atunci pensia va mai reprezenta doar 17% din salariu. Este puțin? Cam cât de puțin credeți că este? Păi, hai să ne gândim. În prezent, pensia medie reprezintă 37% din salariul mediu (care este circa 2.350 lei), adica 844 lei. Ce ar însemna dacă pensia ar reprezenta astăzi 17% din salariu? S-ar situa la 400 lei. Imaginați-vă că pensia medie în România ar fi astăzi de 400 lei. Cum vi se pare?
Acum, dacă v-ați imaginat, vine vestea proastă. Exact așa vor sta lucrurile în 2040, pentru persoanele din generația mea care vor fi atunci pensionari. Sigur, veți spune, „dar salariul mediu va crește până atunci, nu-i așa?“ Nu-i așa. De acum până în 2040 mai este un sfert de secol, adică fix cât s-a scurs de la Revoluție până în prezent. Cred că este util să ne uităm la ce s-a întâmplat cu salariul mediu în această perioadă de tranziție la capitalismul de cumetrie, ca indiciu pentru evoluția sa viitoare. În sfertul de secol parcurs salariul real a crescut cu 25% – ne spune INS. Dacă tendința se păstrează, atunci salariul real va mai crește cu 25% până în 2040, adică va reprezenta vreo 3.000 de lei în bani de astăzi. Așadar, dacă se confiscă pilonul II și pensia va ajunge să reprezinte doar 17% din salariul mediu, ea va consta în fix 500 de lei (în banii de astăzi). Dar, credeți că va mai crește salariul mediu cu 25%? Eu zic să fim realiști, adică pesimiști. De la Revoluție încoace, am făcut reforme, am liberalizat economia, am stârnit o euforie investițională și antreprenorială sănătoasă prin anii ’90. Economia a devenit însă din ce în ce mai birocratizată, din ce în ce mai dominată de datoriile la bănci, din ce în ce mai cartelizată, din ce în ce mai politizată. Credeți că PIB și salariul real își vor păstra trendul de creștere de până acum? În anii din urmă, România a fost trasă în sus de Europa Occidentală, am beneficiat de efectul pozitiv al integrării în UE. Dar acest efect s-a disipat, iar economiile occidentale vor stagna – precum o face Japonia de două decenii –, spun mulți economiști. Deci, ce ne va mai trage pe noi în sus?
Zic, așadar, să fim rezonabili și să mergem pe varianta că, prin 2040, pensia medie nu va fi 500, ci doar 400 de lei. În banii de astăzi, ca să înțeleagă toată lumea. Oricum, nu prea contează: și cu 500 de lei în loc de 400, toată diferența este de o felie de pâine cu muștar în plus zilnic.
Bogdan Glăvan,
profesor de economie și deţinătorul blogului www.logec.ro