Scăderea cotației internaționale a țițeiului are și părți bune. În primul rând pentru consumatori, întrucât prețurile produselor finite sunt mai mici, astfel că și cererea crește, și în al doilea rând pentru producătorii din segmentul de rafinare datorită marjelor pozitive din ultima perioadă. Totuși, dacă aruncăm o privire asupra pieței europene putem observa că în ultimii 3-4 ani mai multe rafinării, cu capacități de prelucrare mult mai mari decât cele de la Petromidia, au fost nevoite să-și restrângă activitatea sau chiar să fie închise, ne-a explicat vicepreședintele KMG Internațional, care în perioada 2006-2013 a ocupat funcția de general manager al Dyneff Franța și Spania, parte a grupului Din 2014, Cătălin Dumitru s-a alăturat echipei din România, fiind numit în postul de vicepreședinte al grupului, responsabil cu coordonarea tuturor activităților operaționale: supply chain, trading, rafinare și petrochimie, retail.
Din acel an, KMG Internațional a început si implementarea programului „Change for good“, destinat consolidării activităților și operațiunilor Rompetrol din România dar și din restul țărilor în care este prezent grupul. Prin acest program, compania și-a propus o creștere a profitabilității combinată cu o reducere a cheltuielilor operaționale, efectul economic vizat fiind de aproximativ 130 milioane de dolari până în 2018. În 2015, beneficiul vizat s-a ridicat la peste 30 milioane dolari.
„Prin acest program am urmărit punerea în armonie a celor doi factori de bază: cel uman și utilizarea eficienței activelor noastre“, explică vicepreședintele KMG Internațional. Un alt factor care a contribuit la obținerea rezultatului pozitiv a fost, conform lui Cătălin Dumitru, faptul că grupul este un lanț integrat: de la explorare și producție, la supply, rafinare și distribuție.
Investiții permanente
Pe lângă cele menționate mai sus, reprezentantul grupului petrolier afirmă că rezultatele pozitive atinse de Rompetrol Rafinare atât din punct de vedere al rezultatului EBITDA din activitatile operaționale (112 mil. dolari), cât și a rezultatului net pozitiv se datorează investițiilor de retehnologizare și modernizare de peste 1,4 miliarde de dolari realizate din 2007 de unicul actionar – KazMunayGas Kazahstan, îmbunătățirilor permanente și, nu în ultimul rând, locației geografice extrem de avantajoase a rafinăriei Petromidia. Rompetrol Rafinare cuprinde activitatea rafinăriilor Petromidia și Vega, a diviziei de petrochimie, dar si a segmentului de distribuție a carburanților Rompetrol în România.
„Aceste rezultate pozitive se înscriu într-un rezultat global al grupului KMG Internațional cu cele 12 filiale în Europa atingând un nivel EBITDA (rezultat operațional – n.r.) de 162 mil. dolari și un rezultat net pozitiv, ceea ce este un punct încurajator pentru următorii ani, într-un context turbulent lovit de scăderea abruptă a cotației și de evoluții contradictorii între marjele de rafinare și cele de retail“, spune Cătălin Dumitru. Aici, vicepreședintele KMG Internațional menționează că în prezent producătorii de țiței se confruntă cu unele dificultăți în menținerea unui echilibru financiar și operațional. „La finele anului 2014 barilul era undeva la 80-82 de dolari, iar acum am ajuns la sub 30 de dolari“, spune el, aducând în discuție contextul internațional cu supraproducția din Rusia, scăderea ritmului de creștere economică în China și faptul că SUA a redevenit exportator de țiței. Din acest punct de vedere, „relația dintre compania mamă și filiala KMG Internațional a decurs foarte bine, neavând în niciun moment vreo problemă din punct de vedere al aprovizionării cu materie primă“, spune Cătălin Dumitru.
Un alt aspect important care a avut o contribuție semnificativă în obținerea rezultatelor pozitive se datorează reducerii costurilor de supply. O altă contribuție a avut-o programul de eficientizare a rafinăriei început în 2014, bazat pe măsuri „low cost-no cost“, ce derivă dintr-o mai bună organizare a activității. „Aceste inițiative derulate cu o echipă de experți a continuat și pe parcursul anului trecut“, a precizat oficialul companiei.
Noi recorduri pe partea de rafinare
Dacă în 2014 Petromidia a procesat o cantitate record de 5,05 milioane tone de materie primă, anul trecut cantitatea procesată s-a ridicat la un nivel similar de aproape 5 milioane de tone, un nou record dacă luăm în considerare faptul că pe o perioadă de 40 de zile rafinăria s-a aflat în revizie generală.
„Peste 15.000 tone de materii prime au fost procesate pe zi în anul 2015, cea mai mare cantitate procesată de la punerea în funcţiune a rafinăriei în 1979, iar un alt record este cel referitor la randamentul pentru produsele albe (benzină, motorină etc) de aproximativ 86%“, a precizat vicepreședintele KMG Internațional. Tot anul trecut rafinăria a produs cea mai mare cantitate de motorină din istoria sa, pe fondul unei reduceri cu peste 27% a costului de procesare.
„Și în cazul rafinăriei Vega am înregistrat rezultate bune, peste 80.000 de tone de bitum și 71.000 tone de hexan, iar pe partea de petrochimie am înregistrat o producție de 170.000 de tone de polimeri, fiind in prezent unicul producător de polimeri din România“, a mai precizat Cătălin Dumitru. Randamentul de motorină produsă a atins un nivel record de 50%, peste valorile medii obtinute de rafinăriile din Europa Centrală și de Vest (40%).
„Fiecare țară are specificul ei“
Când vine vorba de retail, adică vânzările de carburanți prin stațiile Rompetrol, oficialul KMG Internațional spune că în 2015 au atins un nivel record de 2,64 milioane tone, in creștere cu 7% față de 2014. Investițiile pe acest segment in 2015 au vizat în principal continuarea amplului program de rebranding al stațiilor din România, Bulgaria, Georgia și Moldova, un program inițiat în 2013. La finele lui 2015, sub umbrela noului concept erau în România 121 de stații proprii și 39 de stații partener.
„De exemplu, filiala din Georgia chiar dacă vorbim de o piață mai mică decât cea din România a înregistrat un rezultat net pozitiv la finele anului trecut“, a adăugat oficialul companiei.
Un alt element derulat pe parcursul anului trecut a constat în optimizarea canalelor de distribuţie a carburanților, dar și reducerea costurilor operaţionale şi implementarea unor politici comerciale flexibile, orientate către client. Mai exact, transferul benzinăriilor Rompetrol din administrarea companiei în cea a partenerilor/dealerilor, precum şi extinderea şi modernizarea reţelei de staţii de distribuţie carburanţi. astfel că dacă în România compania funcționează pe principiul CODO (Company Owned, Dealer Operated), adică stațiile companiei să fie operate de dealeri, în Republica Moldova sistemul de business este unic în Europa, și anume DOCO (Dealer Owned, Company Operated), cel interesat investește și construiește stația, pe care o transferă ulterior în administrarea companiei.
„În România, am reînceput să regândim bussinesul din distribuție de GPL pentru o viitoare consolidare și dezvoltare a prezenței Rompetrol pe acest segment“, mai spune Cătălin Dumitru. La sfârşitul lui 2015, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea peste 700 de puncte de distribuţie carburanţi 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL la Constanţa, Arad şi Bacău.
„Ne-am revăzut pozițiile investiționale în 2015 și ne-am concentrat eforturile pentru optimizarea rețelei de distribuție, pentru imbunatatirea fluxurilor dintre rafinarie si distributia de carburanti, ajungând la o armonizare și economii substanțiale“, mai spune Cătălin Dumitru, cu precizarea că programul de rebranding al stațiilor va fi finalizat în prima parte a acestui an.
Putem să spunem că rezultatele operaționale pozitive au menținut KMG Internațional cu activele sale printre cei mai importanți contribuabili la bugetul de stat cu aproximativ 1,5 miliarde de dolari impozite și taxe plătite în 2015
Cătălin Dumitru, vicepreședinte KMG Internațional
CIFRE
15.200 tone de materie primă a procesat zilnic rafinăria Petromidia anul trecut
17 dolari/tonă cel mai mic cost de procesare din ultimii ani
86% randament-record pentru produsele albe obținute (benzină, motorină, jet)
162 mil. dolari rezultatul operațional obținut de KMG Internațional în 2015