“Ministerul de Finanţe reduce CAS si estimează venituri mai mari la buget din efectul de multiplicare care acoperă 53% din “pierderea” cauzată de reducerea CAS. Teoretic nu este nicio problemă aici şi după cum spuneam, în funcţie de calibrarea modelului efectele sunt mai mari sau mai mici.
DAR în acelaşi timp Ministerul de Finanţe mai introduce un şoc în economie şi în model: creşte venitul minim în 2015. Aici apar foarte multe semne de întrebare despre efectele reducerii CAS. Să prespunem că veniturile mai mari din 2015 estimate de echipa de la finanţe sunt reale chiar si după creşterea salariului minim de la 700 RON la 900 RON din ultimii 2 ani”, arată Florin Câţu.
“Dacă estimările rămân şi după creşterea salariului minim in 2015 atunci înseamnă că fără această creştere veniturile la buget ar putea să fie mult mai mari din efectul de multimplicare. Nu mai spun implicatiile pozitive pentru PIB potenţial.
Totuşi, aşa cum vad eu lucrurile acum, cred că este imposibil. Deşi s-ar putea ca la finanţe să fie un model pe care eu nu-l cunosc al economiei (ceva nou de la universităţile de pe coasta de est a SUA) în care două socuri de magnitudini aproape egale, dar opuse duc la efecte pozitive în economie în loc să se anuleze reciproc”.
Analiza completă a lui Florin Câţu poate fi citiă integral pe blogul său, aici