'Banca centrală şi Guvernul au decis să introducă o nouă politică monetară începând cu data de 20 august 2015 având drept obiectiv combaterea inflaţiei, prin eliminarea bandei de fluctuaţie şi trecerea la un regim de flotare liberă', a declarat joi premierul kazah Karim Massimov. Cererea şi oferta vor determina cursul de schimb, a declarat la rândul său guvernatorul Băncii centrale, Kairat Kelimbetov, adăugând că autorităţile vor interveni doar dacă stabilitatea va fi pusă în pericol. Kelimbetov a adăugat că cursul de schimb ar trebui să se stabilizeze în următoarele şapte-zece zile precizând că Banca centrală nu vizează un anumit curs de schimb.

Imediat după anunţarea trecerii la regimul de flotare liberă, tenge a atins un minim istoric de 256,98 de unităţi pentru un dolar.

Decizia autorităţilor kazahe intervine într-un context de prăbuşire a preţului petrolului, principala sursă de venituri a Kazahstanului. Potrivit agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's, petrolul este responsabil pentru 20-30% din Produsul Intern Brut al Kazahstanului, pentru mai mult de jumătate din veniturile sale la buget şi 60% din exporturi.

Miercuri, preşedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, la putere de 25 de ani, a explicat că viitorul program economic al ţării va trebui adaptat pentru a suporta un curs al petrolului de 30-40 de dolari per baril.

Prin trecerea la regimul de flotare liberă, Kazahstanul urmează exemplul altor state emergente care au decis să renunţe la eforturile de susţinere a monedei naţionale. Vietnamul şi-a devalorizat miercuri moneda naţională pentru a treia oară în acest an, după ce China a luat o măsură similară săptămâna trecută, în condiţiile în care yuanul a înregistrat cel mai grav declin din ultimele două decenii. De asemenea, Rusia permite rublei să se devalorizeze în conformitate cu scăderea preţului ţiţeiului, care în ultimul an s-a depreciat cu 58% până la 40,59 dolari per baril la Bursa de la New York.

SURSA: Agerpres