Potrivit unui document publicat de Ministerul Sănătății, prin această nouă versiune a pachetului de bază se introduccâteva schimbări la nivelul medicinii de familie se introduc:
- Prevenția, care trebuie separată de restul consultațiilor. Consultația preventivă de evaluare a riscului individual nu a existat până acum. "Nu trebuie confundată cu vechea consultație de bilanț anual", scrie în document.
- Prevenția pentru copii este mai bine definită.
- Se introduc consultații speciale pentru riscurile și problemele de sănătate cu cel mai mare impact asupra populației – afecțiuni prioritare: riscul de boli cardiovasculare, diabet de tip II, boală cronică respiratorie obstructivă, depresie și tulburări de creștere și dezvoltare la copil.
- Structurarea mai riguroasă a serviciilor, astfel încât pacientul să știe la ce anume are dreptul.
Potrivit MS, pachetul de bază nu limitează numărul de prezentari pentru probleme de sănătate noi sau pentru agravarea unor probleme mai vechi.
Pentru persoanele sănătoase, pachetul de bază prespune consultații preventive la copii și adolescenți, iar la adulții sănătoși – consultații preventive de evaluare a riscului individual. Apoi vor exista consultații preventive pentru adulții sănătoși, o dată la 3 ani pentru cei sub 40 de ani și o dată pe an pentru cei de peste 40 de ani. "Aceste consultații de evaluare nu trebuie confundate cu consultația la medicul de familie pentru probleme de sănătate nou apărute", potrivit MS, care motivează necesitatea consultațiilor preventive o dată la 3 ani. "Dovezile științifice și practica medicală arată că pentru persoanele tinere sănătoase riscurile de sănătate nu se modifică semnificativ într-un interval de 3 ani până la vârsta de 40 de ani".
Pentru persoanele care au o problemă de sănătate, pachetul oferă consultații pentru probleme de sănătate nou apărute/ episoade acute, consultațiile pentru afecțiuni prioritare – denumite consultații de monitorizare activă prin protocoale de management integrat,consultații pentru boli cronice (altele decât cele cărora le sunt dedicate consultațiile de monitorizare activă),consultații programate la domiciliu (pentru anumite categorii de pacienți).
Alte categorii de consultații și servicii presupun consultații pentru gravide și lehuze,servicii adiționale și servicii de suport.
Cei cu boli cronice, altele decât afecțiunile prioritare, beneficiază de la medicul de familie de consultații periodice pentru supravegherea evoluției bolii, continuitatea terapiei, screeningul complicațiilor și educația privind auto-îngrijirea, de un set de explorări elective și prescrierea regulată a tratamentului.