Potrivit hotârării a fost ales cel mai mic nivel pentru cota de impozit aplicabilă clădirilor nerezidenţiale ale persoanelor fizice. Codul fiscal prevede că aleşii locali pot decide o cotă cuprinsă între 0,2 şi 1,3%. Noul Codul fiscal (Legea nr.227/2015) stabileşte impozitarea clădirilor în funcţie de destinaţia acestora: rezidenţială (de locuit), nerezidenţială (comercială, economică),mixtă.

Despre taxele pe clădiri din noul Cod fiscal şi impactul lor, Capital a scris în detaliu aici:

Astfel,în Bucureşti,  pentru clădiri cu destinaţie rezidenţială aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul va fi de 0,1% din valoarea impozabilă, aceeaşi ca în anul 2015.

Pentru clădirile cu destinaţie rezidenţială proprietatea persoanelor juridice se va plăti 0,2 la sută din valoarea impozabilă, iar pentru clădiri proprietatea persoanelor juridice cu destinaţie nerezidenţială se va plăti 1,5%, conform proiectului, deşi în noul Cod fiscal cota maximă este de 1,3%.

Documentul propune şi menţinerea la acelaşi nivel, de 10 la sută, a bonificaţiei acordate persoanelor fizice pentru plata cu anticipaţie. Poriectul se află în dezbatere publică şi urmează să fie votat de consilieri.