Blackstone s-a asociat cu Cinven şi cu fondul canadian de pensii CPP, în timp ce CVC şi-a lansat oferta alături de fondul suveran de investiţii GIC din Singapore, au declarat sursele citate sub protecţia anonimatului.
CRH, producătorul de materiale de construcţii cu sediul în Dublin, a depus oferte pentru majoritatea activelor. Câştigătorul portofoliului, evaluat la circa 6 mld. dolari, ar putea fi anunţat luna viitoare, arată sursele.
Holcim şi Lafarge trebuie să vândă fabrici care generează afaceri de circa 5 mld. euro pentru a obţine aprobarea autorităţilor concurenţiale în privinţa fuziunii. Cele două companii se aşteaptă ca fuziunea de 40 mld. dolari, stabilită în aprilie 2014, să se încheie în prima jumătate a acestui an.
Care este situaţia în România
La nivel local, francezii de la Lafarge au anunţat că îşi scot la vânzare toate activele în vederea reducerii cotei de piaţă care ar rezulta din fuziunea cu Holcim. Producătorul deţine două fabrici de ciment la Medgidia şi Hoghiz şi o staţie de măcinare la Târgu Jiu, care împreună acoperă o cotă de circa 33% din piaţă. Cele patru fabrici pe care Holcim şi Lafarge le deţin în România au o capacitate anuală de producţie de circa 7,2 mil. tone, echivalentul a circa 66% din piaţă. Vânzarea activelor Lafarge ar coborî cota la circa 33%, nivelul la care fuziunea ar putea avea undă verde din partea autorităţilor concurenţiale locale. În urma acestei vânzări, noul grup LafargeHolcim va rămâne cu fabricile Holcim de la Aleşd şi Câmpulung.
Fondul de pensii al cadrelor militare din Turcia, Oyak Group, s-a arătat interesat de afacerile Lafarge din România. Potrivit lui Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România, în actualele condiţii de piaţă, preţul celor două fabrici ale Lafarge ar putea fi în jurul sumei de 350 mil. euro.