Circa 400 de poliţişti efectuează, marţi, 93 de percheziţii domiciliare, pentru destructurarea a patru grupări infracţionale bănuite de evaziune fiscală şi spălare de bani, în domeniul prestării de servicii de tip ''video chat'', informează IGPR într-un comunicat.
Potrivit sursei citate, va fi instituit sechestru asigurator asupra a peste 15.000.000 de dolari, aflaţi în conturile bancare ale persoanelor bănuite, precum şi asupra a cinci locuinţe şi şase autoturisme.
"Aproape 400 de poliţişti efectuează 93 de percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi în judeţele Buzău, Bacău, Sibiu, Timiş şi Ilfov şi pun în executare nouă mandate de aducere, pentru destructurarea a patru grupări infracţionale specializate în evaziune fiscală şi spălare de bani, în legătură cu activităţi de tip 'video chat'", se arată în comunicat.
Din cercetări a reieşit că, prin conturile deschise la două societăţi bancare, persoanele bănuite ar fi efectuat operaţiuni financiare de peste 300.000.000 de dolari.
De asemenea, sunt efectuate cercetări în legătură cu o societate de tip "off shore", care ar fi intermediat plăţi externe şi care ar fi ajutat membrii grupărilor la sustragerea de la plata impozitelor aferente veniturilor obţinute pe teritoriul României.
Într-unul dintre dosare, procurorii derulează cercetări în legătură cu persoane care au desfăşurat în cadrul unor societăţi comerciale activităţi de video chat, sens în care au angajat fără forme legale mai multe persoane de sex feminin, în vederea prestării acestor activităţi, veniturile astfel obţinute nefiind evidenţiate, sustrăgându-se în acest mod de la plata impozitelor şi taxelor aferente bugetului de stat, în condiţiile în care sumele de bani încasate sunt unele substanţiale, se arată şi într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) remis marţi AGERPRES.
"Pentru a crea o aparenţă de legalitate cu privire la provenienţa sumelor de bani încasate de la proprietarii site-urilor online prin intermediul cărora se realizează aceste activităţi, sus-numiţii au procedat la înfiinţarea de societăţi off-shore, prin intermediul cărora se intermediau sumele de bani plătite în conturi bancare din România. De aici, banii erau direcţionaţi în conturile persoanelor care desfăşoară activităţile de video chat sau în conturile celor care supraveghează activităţile respective, pentru ca mai apoi acestea să vireze banii persoanelor de sex feminin drept remuneraţie ca urmare a activităţilor prestate", precizează PÎCCJ.
Într-o altă cauză, procurorii efectuează cercetări în legătură cu persoane care au organizat în cadrul unor agenţi economici activităţi de video chat, pentru care au angajat, fără forme legale, mai multe persoane de sex feminin, sustrăgându-se în acest fel de la plata impozitelor şi taxelor aferente bugetului de stat, în condiţiile în care sumele de bani încasate, aferente acestor activităţi, depăşesc câteva milioane de euro, iar pentru a da o aparenţă de legalitate au încheiat cu persoanele angajate contracte de drepturi de autor, diminuând în acest fel taxele şi impozitele datorate bugetului consolidat al statului.
Acţiunea beneficiază de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliţiei Române şi al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă. De asemenea, acţiunea se desfăşoară sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi a Direcţiei de Investigaţii Criminale din cadrul IGPR.
Activităţile se desfăşoară în patru dosare penale, instrumentate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice şi Direcţiei de Investigaţii Criminale – Inspectoratul General al Poliţiei Române, sub conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.