Gruparea obţine aproape jumătate din venituri din taxe şi 43% din traficul de petrol şi gaze, un sector slăbit de bombardamentele coaliţiei internaţionale antijihadiste şi ale Rusiei.
Statul Islamic, care are dificultăţi pentru echilibrarea bugetului său, a trebuit să reducă recent salariile combatanţilor săi şi să crească tarifele la servicii, precum furnizarea de curent electric, relevă studiul IHS, care asigură că gruparea extremistă sunnită este în căutare de surse finanţare alternative, taxând până acum în mod sistematic populaţia care încearcă să plece din teritoriile ocupate de jihadişti.
Societatea de studii britanică a identificat şase surse principale de finanţare a Daesh: "producţia şi traficul de petrol şi gaze, impozitarea activităţilor comerciale în teritoriul pe care îl controlează, confiscarea de terenuri şi proprietăţi, traficul de droguri şi antichităţi, activităţi infracţionale cum ar fi jefuirea băncilor şi răpirile pentru răscumpărare, precum şi întreprinderile publice".
Potrivit IHS, Daesh nu depinde de donaţii de la persoane fizice bogate, inclusiv din Golf, spre deosebire de Al Qaida.
"Statul Islamic controlează un aparat de stat – în Siria şi Irak – şi impune taxe populaţiei, confiscă proprietăţi, creează averi cu întreprinderi publice, inclusiv prin traficul de petrol şi gaze. Alte grupări teroriste nu au aşa ceva", explică pentru AFP Columb Strack, analist pentru IHS.
"În acelaşi timp, pentru că administrează un stat, cea mai mare parte a acestor fonduri merg pentru gestionarea teritoriului. Nu este cum făceau 80 milioane de dolari şi îi cheltuiau pe arme şi bombe", spune el.
În opinia lui Ludovico Carlino, un alt analist IHS, grupul jihadist "percepe o taxă de 20% pentru toate serviciile", de exemplu pentru electricitate, reţeaua de telefonie mobilă sau industrie.
Coaliţia internaţională şi Rusia lovesc în portofoliul Daesh bombardând câmpuri petroliere şi de gaze, în special în estul Siriei. Conform lui Columb Strack, eforturile împotriva surselor de venit ale Daesh sunt pe cale să dea rezultate, inclusiv prin reducerea capacităţii de rafinare şi transport al materiilor prime. În plus, accesul în Turcia a scăzut, fapt ce a obligat Daesh să se replieze pe pieţele siriană şi irakiană pentru a încerca să-şi vândă petrolul.
Columb Strack situează apogeul puterii Daesh în vara anului 2014, după preluarea controlului asupra oraşului irakian Mosul. De atunci, jihadiştii au pierdut teren şi au început să-şi piardă banii", spune el. AGERPRES