Indiferent cât de inteligenţi sunt oamenii, nu sunt suficient de evoluaţi pentru a putea face diferenţa între problemele fizice, cele legate de viaţă şi problemele emoţionale. Astfel, corpul răspunde stresului prin instalarea unor simptome precum durerile de cap, tensiunile la nivelul muşchilor, probleme cu stomacul, pierderea poftei de mâncare, dificultăţi de concentrare, insomnii, iritabilitate şi îmbătrânire prematură.
Iată care sunt, conform Gândul, cele 16 motive de stres la locul de muncă.
1. Lipsa încrederii în sine este una dintre cauzele pentru care apare stresul la locul de muncă. Dacă o persoană nu are încredere că poate rezolva cerinţele postului, atunci va sfârşi printr-o stare de anxietate care o va îmbolnăvi treptat.
2. "A da raportul" în fiecare zi unui superior reprezintă un motiv în plus pentru prezenţa stresului la locul de muncă.
3. Atunci când un om crede că ceea ce face nu aduce niciun beneficiu companiei pentru care lucrează, acesta nu va avea nicio bucurie la locul de muncă. Fiecare trebuie să-şi vadă potenţialul şi ajutorul pe care îl aduc companiei.
4. Lipsa laudelor din partea superiorilor.
5. Lipsa odihnei, care duce la epuizare şi neputinţă de concentrare, astfel că oboseala şi stresul se influenţează reciproc.
6. Pe birou nu se găseşte nimic verde, care să sugereze viaţa, iar asta poate fi o problemă în apariţia stresului. Această culoare poate sugera pace şi linişte şi, astfel, poate diminua atmosfera stresantă percepută la birou.
7. Un alt motiv pentru care există stres la serviciu este lipsa pauzei, care este indicată cel puţin o dată la două ore de muncă.
8. La locul de muncă, de cele mai multe ori angajaţii sunt în competiţie, direct sau indirect. Acest lucru poate duce la resimţirea sentimentului de singurătate, care nu face bine nimănui, iar pe termen lung, poate cauza serioase probleme de sănătate.
9. Incapacitatea de a gestiona aşa cum trebuie timpul pentru îndeplinirea tuturor sarcinilor cauzează stres. Organizarea este cheia.
10. Modul în care este aranjat biroul contează extrem de mult, deoarece este locul în care petreci aproape tot timpul la locul de muncă. El trebuie să fie un spaţiu primitor, apropiat de ceea ce este numit "personal".
11. Faptul că la serviciu, de cele mai multe ori nu există niciun moment de intimitate este, de asemenea, un factor care conduce la apariţia stresului.
12. Rezolvarea lucrurilor neimportante la începutul zilei, iar apoi îngrijorarea că nu există suficient timp pentru a termina treaba în timp util. Prioritizarea activităţilor este necesară pentru a evita apariţia stresului.
13. Verificarea căsuţei de mail încontinuu, deoarece acest fapt întrerupe desfăşurarea celorlalte activităţi.
14. Muncitul din greu duce la epuizare la un moment dat. Totul trebuie gestionat în aşa fel încât să nu se ajungă în acest punct.
15. Consumul necorespunzător de apă, ce duce la deshidratare, apariţia şi dezvoltarea stresului.
16. Multitaskingul sună bine, dar asta nu înseamnă că face bine omului. Probabil că se va finaliza fără a duce la bun sfârşit nici măcar una dintre activităţile desfăşurate.
SURSA: Mediafax