De la începutul anului viitor, brokerii de asigurare vor fi obligaţi să se supună unora dintre cele mai dure condiţii de reglementare din Europa. Cel puţin asta propune Autoritatea de Supraveghere Financiară în două seturi de norme lansate spre consultare publică. Patru dintre noile condiţii impuse de ASF vor conduce, cel mai probabil, la dispariţia mai multor societăţi de brokeraj de nivel mediu şi mic, după cum arată chiar reprezentanţii pieţei. Cea mai dureroasă dintre noile reguli, într-un „clasament“ realizat de Bogdan Andriescu, preşedintele asociaţiei reprezentantive a brokerilor (UNSICAR) este obligarea intermediarilor să constituie rezerve în valoare de 4% din primele brute intermediate. „Nicăieri în Europa nu există o astfel de impunere. Noi nu suntem bănci sau societăţi de asigurare să avem nevoie de rezerve, noi suntem doar furnizori de servicii. În plus, şi aici nici nu ştiu dacă a fost rea voinţă sau eroare majoră, norma a fost tradusă greşit dintr-o Directivă Europeană. În directivă se face vorbire de «primele brute încasate», iar la noi s-a tradus «prime brute intermediate», ceea ce nu e deloc totuna“, spune Andriescu.

În acelaşi timp, brokerii vor fi obligaţi să îşi majoreze capitalul social de 10 ori, până la cel puţin 250.000 de lei, în condiţiile în care, în Franţa, de exemplu, este nevoie de 8.000 de euro pentru a funcţiona în legalitate. Nu în ultimul rând , brokerii sunt puternic loviţi şi de două propuneri ceva mai vechi. Este vorba despre plafonarea comisioanelor la 15%, acestea trebuind să fie şi transparentizate prin înscriere pe poliţa de asigurare.

Avantajul înregistrării în străinătate

O anume parte a pieţei brokerajului în asigurări are de câştigat din introducerea acestor noi reguli. „În România activează destui brokeri înregistraţi în alte ţări. Cel puţin în brokerajul de reasigurare, majoritatea jucătorilor străini lucrează pe drepturi de liberă practică, fiind înregistraţi direct la Londra. Ei nu sunt astfel obligaţi să se supună legislaţiei locale, mult mai dure decât în Anglia. Ei vor fi avantajaţi de dispariţia jucătorilor înregistraţi în România“, spune reprezentantul unui broker român de reasigurare.

Preşedintele UNSICAR merge chiar mai departe. „Sunt brokeri înregistraţi în afara ţării nu doar pe zona de reasigurare. Chiar şi pentru cei înregistraţi aici, când vorbim despre companii multinaţionale, este foarte uşor să îşi schimbe ţara de reşedinţă. Există riscul să asistăm la un exod al brokerilor către ţări mai prietenoase. ASF are doar de pierdut pentru că nu va mai încasa taxe“, arată Bogdan Andriescu. O altă categorie de brokeri care ar putea profita este cea a societăţilor nou intrate pe piaţă, care nu sunt obligate „să plătească“ pentru afacerile din urmă. În această situaţie se află, de exemplu, societatea de stat Poşta Română Broker de Asigurare, înfiinţată recent, care îşi propune să devină lider de piaţă în următorul an de zile.

Cum sunt afectaţi clienţii

În prezent, piaţa brokerajului în asigurări se află la cel mai ridicat nivel de până acum. Brokerii domină practic piaţa asigurărilor cu 58% din valoarea primelor brute subscrise per total. De ce vor suferi clienţii companiilor de asigurări în situaţia în care piaţa brokerajului se restrânge? „Spre deosebire de societatea de asigurare, brokerul este peste tot, se duce chiar şi acasă la om pentru a-i oferi o poliţă de asigurare. Dacă vrem să avem cozi şi pentru o asigurare, atunci distrugem brokerajul. În plus, dacă această piaţă, singura care generează concurenţă în asigurări, dispare sau se restrânge, vom asista mai mult ca sigur la o majorare a preţurilor, mai ales în ceea ce priveşte poliţa RCA“, explică Bogdan Andriescu. De menţionat că, potrivit calculelor UNSICAR bazate pe datele din raportul ASF, costurile suportate de asigurători cu brokerii sunt mai mici decât costurile de administrare a departamentelor proprii de agenţi de vânzări.

Ce spune ASF

Ca răspuns la nemulţumirile brokerilor, ASF explicat, într-un comunicat, că urmăreşte, prin noile prevederi, atât alinierea la minimul cerinţelor de capital social pentru instituţiile din sectorul financiar non-bancar, cât şi o corelare a fondurilor proprii cu dimensiunea volumului de prime intermediate, situate pe un trend de creştere. Autoritatea comentează şi motivele introducerii unei reglementări unice în Europa, anume cea privind constituirea de fonduri proprii în cuantum de 4% din primele brute intermediate: „Această ultimă măsură (cea privind fondurile proprii – n.red.) reprezintă şi un instrument de intervenţie în cazul manifestării unor factori de risc la nivelul brokerilor de asigurări, precum calitatea scăzută a serviciilor, vânzarea frauduloasă (mis-selling) sau riscurile operaţionale – aferente proceselor de vânzare, modului de administrare a portofoliului de asigurări şi de administrare a banilor clienţilor.“